ГоловнаПолітика

ЄСПЛ закликав Росію й Україну утримуватися від військових дій

Напередодні Україна звернулася до ЄСПЛ з позовом проти Росії

ЄСПЛ закликав Росію й Україну утримуватися від військових дій
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) закликав Росію і Україну утримуватися від військових дій.

Про це повідомили в прес-службі суду, повідомляє ЄС-плюс.

Згідно з повідомленням, 13 березня 2014 року Україна звернулася до ЄСПЛ з позовом проти Росії, попросивши застосувати правило 39 Регламенту суду про тимчасові заходи, вказавши Росії на те, що їй вартувало б утримуватися від дій, які можуть загрожувати життю та здоров'ю громадян на території України.

Розглянувши ситуацію в Україні і визнавши можливе порушення Конвенції з прав людини, ЄСПЛ вирішив застосувати правило 39 свого Регламенту.

У рамках його застосування президент Третьої секції суду закликав обидві сторони утримуватися від будь-яких дій, зокрема від військових, які можуть порушити права людини, зокрема становити загрозу здоров'ю людей.

Окрім того, ЄСПЛ попросив обидві сторони якнайшвидше повідомити про заходи, яких вони вживають, щоб забезпечити виконання Конвенції прав людини в повному обсязі.

Нагадаємо, 1 березня Рада Федерації Федеральних зборів РФ одностайно підтримала звернення президента Росії Володимира Путіна про введення військ в Україну.

За даними Держприкордонслужби України, на території Криму вже є близько 30 тис. військовослужбовців Росії і безліч техніки, серед якої є броньовані автомобілі та бронетранспортери. Постійно відбуваються спроби захопити українські військові частини та кораблі.

Водночас президент РФ Володимир Путін заявляє, що на території Криму немає російських військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram