ГоловнаПолітика

ГПУ оголосила поза законом "загони самооборони"

Такі об'єднання нелегітимні як на Заході, так і на Сході

ГПУ оголосила поза законом "загони самооборони"
Фото: www.segodnya.ua

Генеральна прокуратура повідомила, що рішення місцевих органів влади, зокрема в Донецькій області та в Криму, про створення воєнізованих формувань (так званих загонів цивільної самооборони або національних гвардій) незаконні.

Про це на брифінгу сказала начальник Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Ірина Зарубінська.

"Ми говоримо про рішення органів місцевого самоврядування, в цьому випадку про незаконні рішеннях органів місцевого самоврядування, які на Сході (України) дійсно є. Прокурори також внесли відповідне подання, звернулися (до суду) і відреагували на ці незаконні рішення в Донецькій області та в Криму", - повідомила вона.

Зарубінська зазначила, що створення незаконних воєнізованих формувань є кримінальним злочином, за який несуть відповідальність не тільки учасники таких формувань, але також і люди, їх фінансують.

Вона підкреслила, що прокуратура оскаржила в суді всі рішення місцевих органів самоврядування про створення так званої народної самооборони, як у західних регіонах, так і в східних.

На цей момент всі рішення про створення таких загонів судами призупинені.

Слід додати, що в низці регіонів вже порушили кримінальні провадження за фактом створення незаконних воєнізованих формувань. Так, 11 лютого розпочато розслідування у Черкаській та Волинській областях, де загони самооборони створює опозиція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram