ГоловнаПолітика

Економічне співробітництво між Україною та Китаєм не залежить від підписання УА з ЄС, - посол КНР

Конкретні проекти співпраці між країнами є взаємовигідними і здійснюються виключно у двосторонньому форматі

Економічне співробітництво між Україною та Китаєм не залежить від підписання УА з ЄС, - посол КНР
Фото: io.ua

Посол Китаю в Україні Чжан Сі Юнь спростував слова голови МЗС Польщі Радослава Сікорського про те, що КНР інвестуватиме в українську економіку тільки після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

"З того, що знаю, влада Китаю під час візиту президента Януковича заявила, що їх країна зацікавлена інвестувати в український аграрний сектор, але за умови підписання Угоди про асоціацію", - повідомив 30 січня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський

За словами глави зовнішньополітичного відомства Польщі, таку умову Китай пояснює прагненням краще захистити свої інвестиції.

Раніше, 6 грудня, таку інформацію озвучив лідер ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. «Китай чітко заявив, що інвестиції в Україну можуть прийти тільки в одному випадку - якщо Україна підпише Угоду про асоціацію з ЄС, якщо в Україні будуть чіткі правила. Китай - це країна, яка хоче працювати за правилами, а ці правила прописані в Угоді про асоціацію з ЄС», - заявив він.

Однак посол Китаю дав твердо зрозуміти, що повідомлення польського МЗС не відповідає дійсності.

«У мене залишилися сумніви щодо правдивості або правильності посилання на слова Сікорського. Можливо, ці сумніви в правильності перекладу його слів», - заявив посол КНР в Україні Чжан Сі Юнь, який, за його словами, особисто був на грудневих зустрічах вищого рівня між керівництвом КНР і України.

Він підкреслив, що конкретні проекти співпраці між країнами є взаємовигідними і здійснюються виключно у двосторонньому форматі, а співпраця між країнами проводиться з урахуванням високого рівня стратегічного партнерства, а також взаємної вигоди конкретних проектів цієї співпраці.

Як відомо, 5 грудня в Пекіні лідер КНР Сі Цзіньпін і президент України Віктор Янукович підписали низку документів щодо економічного співробітництва. За словами глави української держави, підписані документи можуть забезпечити китайські інвестиції в розмірі $8 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram