ГоловнаПолітика

"Афганці" домовилися з МВС та СБУ звільнити КМДА та Український дім. "Правий сектор" спростовує інфомацію

У домовленості йшлося про 7 лютого

"Афганці" домовилися з МВС та СБУ звільнити КМДА та Український дім. "Правий сектор" спростовує інфомацію
Фото: EPA/UPG

"Правий сектор" і ветерани Афганістану домовилися з головою СБУ Олександром Якименком і першим заступником міністра внутрішніх справ Віктором Дубовиком про звільнення затриманих активістів.

Домовленості досягнули в п'ятницю, 31 січня. Про це на брифінгу в Українському домі заявив представник "афганців" Олег Михнюк, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, після звільнення ще 116 активістів (112 уже звільнили, заявляє він) 7 лютого активісти обіцяють розблокувати КМДА та Український дім.

Відповідаючи на запитання кореспондента, в чому саме суть домовленості, Михнюк сказав: "З того боку - вони нам передають списки всіх затриманих, які ми узгодимо зі штабами євромайданів в областях стосовно затриманих людей, і порядок їх звільнення. З нашого боку - ми дотримуємося умови про перемир'я, сьогодні вулиця Грушевського не горить, не жбурляють каміння".

Михнюк уточнив, що попередня дата виконання домовленостей - п'ятниця, 7 лютого. Але цей термін можуть подовжити, головне - щоб влада почала процес звільнення ув'язнених.

"Для цього і ведуться переговори, щоб одне одного почути. Ми хочемо вирішити все мирно", - сказав представник воїнів-"афганців" Микола Семеняка.

Якщо умов не виконають, воїни-"афганці" і "Правий сектор" обіцяють відновлення активного протистояння. "Ми готові до цього протистояння", - сказали вони, зауваживши, що в Києві зареєстрованої зброї 400 тисяч одиниць.

Відповідаючи на запитання, як вдалося домовитися із силовиками про звільнення ув'язнених, якщо закон про амністію передбачає спочатку звільнення адміністративних будівель протестувальниками, Михнюк сказав: "Домовилися поставити закон про амністію з голови на ноги. Спочатку було звільнення вулиці Грушевського і адмінбудівель, і тільки потім звільнення ув'язнених, а ми повернули так, що спочатку, шановні, ви відпускаєте ув'язнених, а потім ми будемо звільняти. І вони на це пішли, силовики".

Вони сказали: "Хлопці, ми вам віримо, тому що ви люди честі. Якщо ви сказали, що ви це зробите - ви зробите. А ось про що сьогодні ведуть переговори з трьома богатирями, хто скаже? Один шукає кулю собі в лоб, другий - посаду, а що третій шукає? Ніхто не знає, про що вони розмовляють", - стверджує Михнюк.

Другий етап переговорів почнеться сьогодні о 15:00. У ньому візьмуть участь представники СБУ, керівництво МВС і Генпрокуратури.

Водночас представник "Правого сектору" Артем Скоропадський заявив "Українській правді", що не може коментувати перебіг перемовин, але запевнив, що якихось остаточних домовленостей, про які власне йдеться, досягнуто не було.

"Вони повинні звільнити тих, кого затримали за весь цей час. Тільки після цього буде розмова про звільнення будівель", - заявив він.

Нагадаємо, 2 лютого набув чинності ухвалений провладною більшістю закон про "амністію" учасників масових акцій в обмін на звільнення захоплених будівель. Опозиція не визнає цього закону і вимагає прийняти альтернативний, який не висуває активістам жодних вимог.

Зазначимо також, що на відміну від Українського дому, будівлю КМДА на пункт обігріву мітингувальників перетворило ВО "Свобода". Раніше політсила на всі заклики і вимоги звільнити її реагувала різкою відмовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram