ГоловнаПолітика

Шпенов: суддів за умовний термін депутату-вбивці буде звільнено

Нардеп закликав викорінити саму можливість появи таких вироків.

Шпенов: суддів за умовний термін депутату-вбивці буде звільнено
Фото: Артем Атаманюк

Народний депутат України Дмитро Шпенов повідомив, що 16 жовтня Вища рада юстиції ухвалила рішення про внесення до ВР подання про звільнення з посад суддів Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області за порушення присяги Андрієм Козаком і Наталією Середньою.

Про це він заявив на прес-конференції в ІА "МІСТ-Дніпро".

"Практично 2 роки тому тепер уже екс-депутат Софіївського району Олександр Таран розстріляв чоловіка у дворі його будинку на очах у дружини і малолітньої дитини. 23 червня 2011 року вироком Криворізького районного суду Тарана було засуджено до 14 років позбавлення волі за умисне вбивство з хуліганських спонукань.

7 вересня 2011 року Апеляційний суд Дніпропетровської області повернув справу на новий розгляд.

21 березня 2012 року Довгинцівський районний суд Кривого Рогу засудив Олександра Тарана за вбивство з перевищенням меж необхідної оборони, застосувавши звільнення від відбування покарання з іспитовим строком на 2 роки.

Ця справа викликала великий суспільний резонанс у зв'язку з відверто несправедливим вироком, винесеним убивці, а також зухвалою поведінкою самого Олександра Тарана. Я як голова підкомітету з питань судоустрою та статусу суддів Комітету ВРУ з питань судоустрою із самого початку справи висловлював сумнів у правильності вироку.

У цій справі вражає те, що всі три суди, які розглядали цю резонансну справу, включаючи і Довгинцівський райсуд, встановили, що група осіб із хуліганських спонукань переслідувала потерпілого й увірвалася в його будинок. Але такі дії суд у підсумку кваліфікував як перевищення меж необхідної самооборони. Будь-який юрист скаже, що самооборона і хуліганство - несумісні поняття. Судді Довгинцівського райсуду не врахували цього факту, що свідчить про їхній непрофесіоналізм.

Окрім того, я вважаю, що важливо не тільки встановити справедливість у цьому конкретному випадку, а  викорінити саму можливість появи таких вироків.

У березні я звернувся до Вищої ради юстиції з проханням притягнути суддів Довгинцівського райсуду до дисциплінарної відповідальності.

Учора, 16 жовтня, ВРЮ розглянула пропозицію члена Вищої ради юстиції Володимира Колесніченка від 12 вересня про внесення подання про звільнення з посад суддів Довгинцівського районного суду міста за порушення присяги Андрія Козака та Наталії Середньої. За результатами розгляду пропозиції Вища рада юстиції прийняла рішення про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення цих суддів. Про внесення подання про звільнення третього судді, яка розглядала цю справу, - Надії Прудник - пропозицію було відкликано, оскільки суддя під час винесення вироку висловила незгоду з цим рішенням суду", - сказав він.

Як раніше повідомляло ІА "МІСТ-Дніпро", екс-депутата Софіївського району, який застрелив 25-річного чоловіка, засудили до 14 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram