ГоловнаПолітика

Кандидати в депутати активно використовують чорний піар, - канадські спостерігачі

Експерти розповіли про типові порушення виборчого процесу.

Кандидати в депутати активно використовують чорний піар, - канадські спостерігачі
Фото: zik.ua

Канадські спостерігачі вказали на адмінресурс і відсутність плюралізму на ТБ, а також зазначили, що використання чорного піару на парламентських виборах в Україні не обмежується конкретними областями.

Про це заявили представники канадської місії спостерігачів в Україні CANADEM.

"Наголошуємо, що до чорного піару в Україні вдаються різні політичні партії. Крім того, це явище не обмежене географічно. І негативний піар використовують не тільки в друкованій пресі", - сказав Михайло Боцюрков, аналітик ЗМІ місії спостерігачів Канади в Україні.

Представники місії зазначили, що зараз в Україні існують проблеми з доступом виборців до плюралістичної інформації, що негативно впливає на ухвалення виборцями зважених рішень.

Віримо в те, що участь міжнародної місії спостереження буде корисною для України і вона не буде упередженою

— Віктор Янукович, Президент України

"Відсутність плюралізму на українському телебаченні також триває. Свіжий приклад - учора телеканал ТВi виключили з переліку аналогового мовлення в Сумах, Сімферополі, Полтаві", - зазначила Ганна Шиптур, координатор місії спостерігачів Канади в Україні.

Також експертів непокоїть розгляд судових скарг, пов'язаних із виборами.

"Адміністративні суди відмовляються розглядати такі справи, що свідчить про недотримання букви закону. Крім того, суди виносять суперечливі постанови. Зокрема, кілька судів не визнали роздачу грошей і товарів виборцям протизаконною. Один із судів постановив, що агітаційні плакати у приміщенні ОВК не є агітацією (які саме це були суди - спостерігачі не вказали - Ред.)", - сказала Шиптур.

Спостерігачі також зазначили, що в Україні триває використання адміністративного ресурсу. Зокрема, представники місії наголосили, що окремі кандидати використовують благодійні фонди для підкупу виборців.

"Нещодавно нам розповіли, що один з кандидатів пропонував студентам безкоштовні подорожі або гроші, якщо ті підтримають його на виборах", - повідомила Шиптур.

Експерти звернули увагу на те, що в Україні органи влади перешкоджають діяльності опозиційних кандидатів.

"Зокрема, у місті Вільнянську 5 жовтня партія "УДАР" мала проводити збори. За день до цього міська влада розпочала на центральній площі (де мав проходити мітинг) будівельні роботи. Мер повідомив, що їх проводять безкоштовно. Хоча незважаючи на роботи, збори було проведено", - розповіли експерти.

Також спостерігачі CANADEM відзначили і певний прогрес. Вони висловили задоволення скасуванням закону, який криміналізував наклеп, і обмеженням виборчого "туризму".

Як повідомляли, Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами ENEMO висловила стурбованість тим, що окружні виборчі комісії сформовані без збалансованого представництва партій.

Нагадаємо, парламентські вибори в Україні пройдуть 28 жовтня за змішаною пропорційно-мажоритарною системою: 225 депутатів обирають за списками партій (для проходження в Раду необхідно подолати бар'єр 5%), ще 225 - в мажоритарних округах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram