ГоловнаПолітика

В Україні можуть штрафувати або саджати чиновників за незнання української

У програмі розвитку української мови хочуть прописати відповідальність за невиконання мовного законодавства.

В Україні можуть штрафувати або саджати чиновників за незнання української
Фото: segodnya.ua

У затвердженій робочою групою концепції держпрограми розвитку української мови пропонують увести "дієві механізми контролю над дотриманням мовного законодавства".

Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

Суть цих механізмів у концепції не розкривають. Як пояснив виданню член робочої групи, директор Інституту літератури ім. Шевченка Микола Жулинський, під час складання документа розробники спиралися на закон Французької республіки 1994 року про французьку мову, в якому передбачено відповідальність за порушення мовного закону - від солідних штрафів до шести місяців тюремного ув'язнення. "Не впевнений, що Україна буде готова ввести кримінальну відповідальність, але адміністративна повинна бути обов'язково, зокрема, для чиновників, які в своїй роботі не використовують українську мову як державну", - запропонував експерт.

Для розвитку української мови також пропонують розробити нову редакцію правил українського правопису, створити центри та регулярні курси вивчення української мови для держслужбовців, військових та інших громадян країни, а також мігрантів. Окрім того, розробники концепції пропонують повністю забезпечити навчальні заклади літературою та підручниками державною мовою, підготувати комплексний он-лайн-курс з її вивчення, встановити надбавки до зарплати вчителям української мови і літератури та викладацькому складу молодшої школи, забезпечити підтримку книговидання українською і функціонування української мови у сфері кінематографії. Слід зазначити, що просувати українську мову будуть за допомогою соціальної реклами, а також концертів у південному і східному регіонах.

Розроблено і порядок фінансування заходів із розвитку української мови - його здійснюватимуть із державного та місцевого бюджетів. Зокрема, з держбюджету передбачають витратити 582 млн 239 тис. грн: 2013 року - більш ніж 168 млн грн, 2014 року - понад 220 млн грн, 2015 року - понад 192 млн грн. Із місцевих бюджетів на ці цілі пропонують виділити до 2015 року понад 1 млн грн. Концепцію буде передано в Кабмін, де її розглянуть найближчим часом.

Нагадаємо, в п'ятницю члени робочої групи Кабінету Міністрів завершили допрацювання Закону "Про засади державної мовної політики" та затвердили концепцію держпрограми розвитку української мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram