ГоловнаПолітика

Справа про замах на Путіна може розвалитися

Підозрюваний відмовився від своїх зізнань.

Справа про замах на Путіна може розвалитися
Фото: Сайт облУВД

Підозрюваний в організації замаху на президента РФ Володимира Путіна та голову Чечні Рамзана Кадирова Адам Осмаєв, якого затримали на початку року в Україні, відмовився від свідчень, пояснивши це тим, що давав їх під тиском спецслужб.

Про це заявив юрист і президент Одеської правозахисної академії Валерій Кочетов, який нині представляє інтереси дружини Осмаєва.

"Адам відмовився від первинних свідчень, тому що давав їх під тиском. До нього застосовували жорстокі тортури, наприклад, йому на голову одягали пакет і не давали змоги дихати", - заявив Кочетов.

За даними дружини Осмаєва та її юриста, підозрюваний побоювався за життя і здоров'я свого батька, який жив у його квартирі в Одесі та якого затримали разом із ним.

"Його старенький батько дуже хворий, Адам боявся, що він не витримає, тому зізнався", - розповіла дружина Осмаєва Аміна.

Між тим, адвокат підозрюваного Олексій Шипко не коментує причину, через яку його підзахисний відмовився від свідчень. Він пояснив це тим, що пов'язаний підпискою про нерозголошення матеріалів слідства.

Крім того, як і раніше, залишається складною ситуація з екстрадицією Осмаєва. Як з'ясувалося, особистість обвинуваченого досі не встановлена.

"Людина, яка проходить у справі як Осмаєв, в'їхав на територію України за чужим паспортом, ніяких інших документів у нього немає. Він сам ніколи не підтверджував того, що він Осмаєв, ніяких генетичних експертиз не проводили, а російська сторона так і не надала слідству  підтверджень його особистості та громадянства", - пояснив Кочетов.

На думку представників Осмаєва, українські силовики вперто намагаються екстрадувати звинувачених у Росію через побоювання, що в місцевому суді гучна справа розвалиться.

Вони також побоюються, що якщо суд все ж таки ухвалить рішення про його екстрадицію в Росію, в дорозі Осмаєва можуть убити.

Нагадаємо, про те, що українські та російські спецслужби зірвали замах на Путіна, було оголошено в лютому 2012 року. Іллю П'янзіна й Адама Осмаєва  заарештували в Одесі після того, як у квартирі, яку вони винаймали, вибухнула саморобна бомба. За версією слідства, під час вибуху загинув третій учасник банди, росіянин Руслан Мадай.

У квітні 2012 року Лефортовський суд у Москві виніс рішення про заочний арешт Осмаєва і П'янзіна, а ФСБ заочно звинуватила Доку Умарова в підготовці замаху на Володимира Путіна. Генпрокуратура РФ скерувала в Україну запит про екстрадицію підозрюваних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram