ГоловнаПолітика

Кабмін вирішив захистити сайти влади від хакерських атак

В опозиції побоюються стеження за журналістами.

Кабмін вирішив захистити сайти влади від хакерських атак
Фото: itar-tass.com

Кабінет Міністрів створив у своїй структурі управління з питань інформаційної безпеки.

Як пише "КоммерсантЪ-Украина", відповідну постанову №654 було затверджено на засіданні уряду в понеділок 23 липня. Структуру секретаріату доповнено наступною позицією: "Управління розвитку інформаційного суспільства та інформаційної безпеки".

У департаменті інформації і комунікації з громадськістю Кабінету Міністрів повідомили, що постанова №654 ще не набула чинності, в зв'язку з чим ні керівник управління з питань інформаційної безпеки, ні положення про роботу підрозділу ще не затверджені.

Слід зазначити, що створення в структурі уряду управління розвитку інформаційного суспільства та інформаційної безпеки співпало із загрозою відновлення хакерських атак на офіційні сайти органів державної влади. Нагадаємо, перша хвиля атак досягла свого піку на початку лютого, після закриття популярного файлообмінника ex.ua. 31 січня було заблоковано сайт МВС, 1 лютого - сайти Президента України, Кабінету Міністрів і СБУ, 2 лютого до них додалися Національний банк, Державна податкова служба і Конституційний суд. Участь в кібератаках брали, зокрема, представники міжнародного руху The Anonymous.

Удруге активісти цього руху нагадали про себе на початку липня, після ухвалення Верховною Радою скандального Закону "Про засади державної мовної політики", який наділяє широкими правами регіональні мови, зокрема російську. На підтримку масових акцій протесту, спрямованих проти ухвалення закону, активісти The Anonymous оприлюднили видеозвернення, в якому пообіцяли організувати нові атаки на сайти Президента, уряду і Верховної Ради.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко (Партія регіонів) вважає, що управління буде відбивати інформаційні атаки на Україну. "Наприклад, те, що перед Євро-2012 про Україну писали британські ЗМІ, інакше як чорною пропагандою назвати не можна! Це була інформаційна війна за гроші уболівальників, вибирали між відвідинами Олімпіади в Лондоні та Євро-2012 в Україні та Польщі. Як захищена наша країна від таких інформаційних нападок? Ніяк!"- зазначила Бондаренко. За її словами, в питанні інформаційної безпеки є і технічна складова: "У нас на прикордонних частотах мовлять польські, російські телеканали, а українських там немає, тому що частоти зайняті! Це, очевидно, теж є питанням інформаційної безпеки".

Глава парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець ("Наша Україна-Народна самооборона") зазначив, що управління розвитку інформаційного суспільства та інформаційної безпеки створено в Кабміні вперше. "За логікою, ця структура займатиметься відбиванням інформаційних атак на уряд і органи влади як всередині країни, так і ззовні, але потрібно подивитися на повноваження цього управління! Забезпечення інформаційної безпеки може супроводжуватися стеженням або прослуховуванням розмов журналістів або неугодних владі людей", - заявив Стець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram