ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" погрожує Україні судом

За недобирання газу 2012 року.

"Газпром" погрожує Україні судом
Фото: EPA/UPG

"Газпром" може подати позов до України в разі невибірки нею 2012 року мінімального контрактного обсягу поставок російського газу.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер на прес-конференції за підсумками річних зборів.

"Якщо не буде вибрано мінімальний обсяг, це може стати основою нашого позову до України", - сказав Міллер, підкресливши, що жодних змін річного контрактного обсягу не було і він як і раніше становить 52 мільярди кубометрів.

Через високу ціну на паливо Україна заявила про намір знизити закупівлю російського газу 2012 роду з передбачених контрактом 52 мільярдів кубометрів газу до 27 мільярдів кубометрів. Водночас в РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівлі палива цього року вже врачено: річний контрактний обсяг може бути змінено не пізніше, ніж за півроку до початку поставок.

"Нафтогаз" заявив, що подав відповідну заявку на визначенний термін.

Контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" містить умову "бери або плати", яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік у 52 мільярди кубометрів, Україна повинна оплатити не менш ніж 41,6 мільярда кубометрів газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram