ГоловнаПолітика

Депутати відмовилися обмежувати доступ українців до порно

Комітет Ради назвав законопроект "цензурно спрямованим".

Депутати відмовилися обмежувати доступ українців до порно
Фото: Макс Левин

Верховна Рада зняла з розгляду законопроект є7132, яким пропонувалося зобов'язати інтернет-провайдерів обмежувати вільний доступ до веб-сайтів або їх частин, визначених Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі як еротичні.

За відповідний проект постанови є7132/П1 проголосували 233 депутати за мінімально необхідних 226.

На думку комітету Ради з питань свободи слова та інформації, законопроект "Про внесення змін до закону України "Про захист суспільної моралі" є цензурно спрямованим, і тому комітет рекомендував зняти його з розгляду як документ, який не відповідає сучасній світовій практиці і міжнародним стандартам.

Також комітет вважає, що законодавча ініціатива є помилковою у зв'язку з тим, що, прагнучи захистити мораль, законопроект створює умови для тиску на ЗМІ, впровадження цензури, обмежує конституційне право громадян на свободу слова та інформації, створює нові можливості для корупції та збільшує видатки державного бюджету.

Як повідомляли, в листопаді 2011 року провідні українські медіа-групи закликали Раду відхилити під час розгляду у другому читанні законопроект є7132 "Про захист суспільної моралі".

Заступник голови Ради Микола Томенко виключав ухвалення в парламенті закону про суспільну мораль, якщо той містить положення, що передбачають можливість заборони діяльності засобів масової інформації без рішення суду.

Нагадаємо, в березні члени громадської ради при Держкомтелерадіо просили спікера Верховної Ради Володимира Литвина, голів фракцій не підтримувати в другому читанні законопроект, що посилює повноваження Нацкомісії з питань захисту суспільної моралі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram