ГоловнаСуспільствоПодії

На Дніпропетровщині річка забарвилася в рудий колір

Місцеві жителі остерігаються екологічної катастрофи.

На Дніпропетровщині річка забарвилася в рудий колір
Фото: mnenie.dp.ua

У селі Мар'янівка (поблизу міста Жовті Води Дніпропетровської області) ріка Жовта набула рудого забарвлення. Місцеві мешканці остерігаються екологічної катастрофи.

Про це пише газета "Сегодня".

Місцеві стверджують: вода в річці змінила колір через нечистоти, які скидають приватні підприємства, розташовані на території колишнього заводу "Електрон".

"Руда вода тече в річці Жовта до нас у Мар'янівку і залишається під стінами будинку. До того ж ми дихаємо пилом від

хімічних відходів! А коли вивішуємо випрану білизну - вона стає жовтою! Ми зверталися зі скаргами до сільради, але все без сенсу", - обурюються місцеві мешканці.

Разом із тим мешканець Жовтих Вод Олексій як речовий доказ виклав на одному з місцевих сайтів фотографії поруділої річки, в яку, за його словами, потрапляють стоки згаданих підприємств.

"Під час виготовлення фарби використовують пігмент червоного і жовтого кольорів. Стічні води потрапляють у р. Жовта, далі в р. Інгулець, а далі в Кривий Ріг", - переконаний він.

У місцевій міськраді й собі повідомили, що вже завтра комісія з питань екології, охорони навколишнього середовища збере нараду з цього питання і найближчим часом виїде на вказане місце з перевіркою.

"Я не уявляю, як підприємства можуть скидати відходи в річку. Адже річка Жовта (висохле русло) знаходиться за три кілометри від міста, і річка Інгулець - за 30 км від Жовтих Вод. Усі каналізаційні стоки держпідприємств проходять через очисні споруди. А для інших підприємств є спеціально відведені місця, куди вони зливають відходи", - розповіла голова комісії міськради з питань екології Любов Гняда і додала, що стежити за зливом нечистот приватних фірм практично неможливо.

"Наприклад, на зазначеній території працює фабрика штучного хутра. Дати собі ради з нею ми ніяк не можемо. А "Гарант Метиз Інвест" (виготовляє дріт, який обробляють цинком) вивозить відходи підприємства куди хоче. Вже й місцева прокуратура бралася за це питання, до суду подавали, але все без сенсу", - нарікає Гняда.

Тим часом на підприємстві "Гарант Метиз Інвест" запевняють: до несанкціонованого зливу нечистот фірма не має жодного стосунку. "Відходи нашого підприємства в нас же нейтралізуються і підземним трубопроводом ідуть на міські очисні споруди. У нас є офіційний договір про місце зливу. До того ж на території колишнього заводу "Електрон" працюють 16 підприємств", - розповів начальник відділу кадрів компанії Валерій Ворон.

За словами місцевих жителів, автомобілі, які вивозять нечистоти з території колишнього заводу "Електрон", іноді розливають руду рідину... просто в межах міста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram