ГоловнаПолітика
Спецтема
Выборы в Киеве

Магера: парламент повинен якнайшвидше визначитися з датою виборів мера Києва

Заступник голови Центральної виборчої комісії впевнений: питання про призначення дати виборів у Києві ВРУ порушить найближчого пленарного тижня.

Магера: парламент повинен якнайшвидше визначитися з датою виборів мера Києва
Фото: www.moemisto.com.ua

"Після відставки Леоніда Черновецького парламент зобов'язаний якомога швидше призначити дату виборів у Києві. І той факт, що ВР не призначає місцевих виборів у деяких містах України, не свідчить про те, що така ситуація є нормальною або що це звичайна річ", - заявив Андрій Мегера в ексклюзивному коментарі LB.ua.

Він нагадав, що призначення виборів - конституційні повноваження парламенту, його обов'язок.

"Відповідно до статті 85 Конституції України, з моменту припинення повноважень будь-якого міського голови у ВР з'являється зобов'язання призначити вибори", - пояснив він.

Щоправда, зазначив Мегера, в разі зволікання депутатам ВР демісія не загрожує. "Достроково повноваження парламенту можна припинити, тільки якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії не проводилися пленарні засідання - це єдина причина. У випадку, якщо ВР буде затягувати з оголошенням виборів мера, ми зможемо говорити тільки про політичну відповідальність, а не про конституційно-правову".

За словами заступника голови ЦВК, ВР може назвати дату виборів уже наступного тижня. "Це питання, ймовірно, буде порушено відразу ж на погоджувальній раді голів парламентських фракцій. Депутати порадяться, можливо, дадуть доручення профільному комітету підготувати пропозиції, - пояснив процедуру експерт, додавши: У кожнім разі це питання не може "зависати".

Мегера зазначив, що допоки новий мер не заступив на посаду, його обов'язки виконує секретар міської ради, тобто Галина Герега.

Докладніше про всі перипетії виборчої кампанії в столиці читайте у спецпроекті LB.ua, присвяченому виборам у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram