ГоловнаПолітика

В Україні засуджені мають право на вибір лікаря

Мін'юст затвердив порядок взаємодії пенітенціарної служби й установ охорони здоров'я з надання медичної допомоги засудженим.

В Україні засуджені мають право на вибір лікаря
Фото: msn.com

Міністерство юстиції та Міністерство охорони здоров'я спільним наказом затвердили порядок взаємодії Державної пенітенціарної служби України з установами охорони здоров'я з питань надання медичної допомоги засудженим, згідно з яким засуджена особа матиме право на вільний вибір лікаря.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства юстиції.

"Для цього засудженому необхідно звернутися до лікаря медичної частини установи виконання покарань з проханням про допуск обраного лікаря-спеціаліста. Консультування, обстеження і лікування обраним лікарем-фахівцем буде здійснюватися (якщо це можливо) в медичній частині установи виконання покарань у присутності персоналу цієї медичної частини. Відшкодування витрат, пов'язаних із залученням лікаря, здійснюватиметься за рахунок засудженої особи, якій надавалася медична допомога, або родичів", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Наказ також зобов'язує встановити орієнтовний перелік закладів охорони здоров'я для надання медичної допомоги засудженим. Такий перелік, зважаючи на спеціалізацію закладів охорони здоров'я та наявність умов, що дозволяють забезпечити ізоляцію засуджених, визначатимуть Міністерство охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управління (головні управління) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та управління Державної пенітенціарної служби України в Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, м. Києві та Київській області, областях.

Згідно із затвердженим порядком, усі особи, які прибули в установи виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби України, проходитимуть первинний медичний огляд з проведенням флюорографічного обстеження. Під час такого огляду будуть виявлятися особи, яким заподіяно тілесні ушкодження, а також ті, які становлять епідемічну загрозу для навколишніх або які потребують невідкладної медичної допомоги.

У разі виявлення в засудженої особи тілесних ушкоджень медичний працівник буде негайно повідомляти про це керівництво установи виконання покарань, і буде складатися довідка в трьох примірниках, один із яких видаватимуть на руки засудженому. Протягом доби з моменту виявлення ушкоджень інформація в письмовому вигляді відправляється прокурору.

Окрім того, порядок визначає дії установи виконання покарань у разі звернення засудженого зі скаргою на стан здоров'я.

В інших випадках, якщо засуджена особа не вибрала собі лікаря, медичне обстеження засудженої особи і встановлення діагнозу буде здійснюватися лікарем медичної частини установи виконання покарань. Якщо лікарі медичної частини не зможуть самостійно встановити діагноз, начальник медичної частини повинен подати запит до керівництва установи виконання покарань щодо залучення відповідного лікаря-фахівця установи охорони здоров'я або виклику бригади швидкої медичної допомоги.

За потреби додаткових обстежень чи лікування, якщо це не може бути проведено в медичних частинах установи виконання покарань (наприклад, якщо наявним обладнанням, лабораторіями й обсягом медико-санітарної допомоги не передбачено подібних обстежень), їх проведення буде здійснюватися на базі закладу охорони здоров'я.

При цьому керівництво установи виконання покарань зобов'язане організувати і забезпечити цілодобову охорону засудженої особи під час лікування в закладі охорони здоров'я.

Наказ також визначає, що документи, які містять дані про стан здоров'я засудженої особи та надання їй необхідної медичної допомоги, слід зберігати з дотриманням умов, що гарантують конфіденційність цих відомостей.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, наказ видано, щоб удосконалити медичне забезпечення засуджених на виконання статей 63, 116 Кримінально-виконавчого кодексу України та статей 6, 39, 72 Основ законодавства України про охорону здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram