ГоловнаПолітика

Януковичу потайки придбали 4 броньовані "Мерседеси"

Відповідне розпорядження не було офіційно оприлюднено - його оголосили "інформацією з обмеженим доступом".

Януковичу потайки придбали 4 броньовані "Мерседеси"
Фото: Макс Левин

Уряд зобов'язав митницю передати Держуправлінню справами при Президентові чотири конфіcкованних броньованих Mercedes-Benz S-600 Guard.

Про це свідчить розпорядження Кабміну №237-р від 2 квітня, текст якого є у ZN.UA.

Судячи за кузовними номерами, всі автомобілі 2008 року, через що коштують вони набагато дешевше нових - від 350 тис. до 500 тис. доларів.

Кореспондент ZN.UA спробував розібратися, чому текст розпорядження не тільки не було офіційно опубліковано, але навіть не було "засвічено" його номер. Відповідь знайшлася швидко. На прохання ZN.UA надати текст розпорядження секретаріат Кабміну відповів відмовою, мотивувавши це тим, що "згідно із законодавством, текст розпорядження віднесений до категорії інформації з обмеженим доступом".

Через те, що такі обмеження регулює закон "Про доступ до публічної інформації", ZN.UA звернулося до фахівців.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко прокоментував відповідь Кабміну: "Текст цього розпорядження має бути опублікований на сайті КМУ. До цього його зобов'язує п. 2 ч. 1 ст. 15 ЗУ "Про доступ до публічної інформації". Але Кабінет міністрів постійно порушує цю норму, не оприлюднюючи більшу частину ухвалених ним актів. Відмова в наданні копії розпорядження виглядає необґрунтованою, оскільки інформація не може просто належати до категорії обмеженого доступу".

"Кабмін має пояснити, до якої з підкатегорій обмеженого доступу належить (службова, секретна) і чому. Якщо в розпорядженні і є якась службова інформація, то воно все ж має бути оприлюднене з купюрами (наприклад, якщо є підстави, модель авто може не вказуватися, тільки марка, можливо, вилучення номерів кузова)", - зазначив юрист.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram