ГоловнаПолітика

Євродепутати порівняли Україну з Білоруссю

В Європі вважають, що наша країна знаходиться на роздоріжжі.

Євродепутати порівняли Україну з Білоруссю
Фото: 24smi.org

Кілька депутатів Європарламенту від групи Європейської народної партії та лібералів під час сьогоднішніх дебатів у парламенті порівнювали Україна з Білоруссю.

Депутати, зокрема, говорили, що Україна зараз знаходиться на роздоріжжі.

"Україна на роздоріжжі: або країна піде шляхом Білорусі, що означає, що вже буде не остання диктатура в Європі, а їх буде дві, або Україна розвиватиметься як сучасна демократія. Це також можливо, оскільки Україна сьогодні - не Білорусь", - зазначив депутат Європарламенту Йоханнес Корнеліс Ван Баал (група ліберальних партій, Нідерланди).

Воночас він зазначив, що справа колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко є тестовою для розуміння того, наскільки українське керівництво готове до розвитку верховенства права.

"Україна потребує не стати Білоруссю, давайте допоможемо їй не стати", - підкреслив депутат.

У свою чергу депутат Кшиштоф Лісек (група народних партій, Польща) зазначив, що українське суспільство сьогодні сприймає себе як європейське, про що свідчать дані опитувань, які проводяться в Україні щодо майбутнього країни.

Проте, депутат підкреслив, що Європа не може не засуджувати негуманне ставлення до ув'язнених, порушення свободи слова, ув'язнення бізнесменів за участь в акціях протесту і порушення інших прав і свобод.

Разом з тим, за словами Лісека, ЄС повинен тримати двері для України відчиненими.

"Ми не повинні карати українців за радянський менталітет тих, хто керує ними", - сказав депутат.

"Разом ми повинні запитати: Президент Янукович, чи будете ви Лехом Валенсою або Олександром Лукашенком?", - додав Лісек.

Нагадаємо, після сьогоднішніх дебатів, Європарламент планує схвалити резолюцію. Голосування заплановане на четвер, 24 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram