ГоловнаКиїв

Кличко відсторонив свого заступника Прокопіва після розслідування Bihus info

Перше розслідування про посадовця опублікували ще 14 жовтня, друге – вчора. 

Кличко відсторонив свого заступника Прокопіва після розслідування Bihus info
Фото: eurosolidarity.org

Мер Києва, голова КМДА Віталій Кличко відсторонив свого заступника Володимира Прокопіва через розслідування журналістів Bihus info.

Вранці 22 жовтня він повідомив, що звернеться до правоохоронців органів щодо перевірки викладених у розслідуванні фактів. Перше розслідування про статки родини Прокопіва журналісти опублікували ще 14 числа. 

"Я звертаюся до правоохоронних і антикорупційних органів перевірити факти, викладені журналістами-розслідувачами Bihus Info щодо заступника голови КМДА Володимира Прокопіва. А також на час перевірки, задля її обʼєктивності, відсторонюю Прокопіва від виконання обовʼязків заступника голови КМДА із самоврядних повноважень", – сказав Кличко. 

Журналістські розслідування щодо заступника голови КМДА Прокопіва

Перше розслідування стосувалося набуття родичами посадовця великої кількості нерухомості в столиці. Ці купівлі припали саме на період роботи Прокопіва в Київраді і КМДА. 

Друга частина розслідування стосувалася того, як двоє друзів посадовця через приватні компанії отримали у власність щонайменше шість об’єктів нерухомості, які раніше належали місту.

Йдеться про Поштарюка і Стеценка, які до того, як отримати колишнє комунальне майно, допомогли родині Прокопіва задешево отримати елітне майно. Поштарюк продав MERCEDES-BENZ GLK 220 CDI 4 MATIC за ціною, вдвічі дешевше ринкової, а потім віддав за символічні гроші маєток.

"Згодом компанії, співвласником котрих є Поштарюк, почали отримувати у власність комунальне майно. Зокрема ТОВ “Бенефіс-Інвест”, щойно до складу власників зайшов друг Прокопіва, викупило в міста офісне приміщення на понад 300 кв.м. в центрі міста по вул.Тарасівській за ціною, в кілька разів нижчою, ніж наразі продається комерційна нерухомість у схожих будинках по цій же вулиці. Окрім того, Поштарюк через ТОВ “Паркпоінт” є співвласником будівлі на 170 кв.м. на ВДНГ. Раніше вона належала комунальному підприємству. Будівлю орендував благ фонд, до складу засновників котрого по черзі входили депутатка з очолюваної Прокопівим фракції “Євросолідарність” Людмила Ковалевська, а потім довірена особа Прокопіва на виборах Євген Чугаєв", – повідомили журналісти.

Стеценко, чия дружина працює в секретаріаті Київраду, який раніше очолював проколів, допоміг родині посадовця отримати у власність елітну нерухомість задешево.

"При цьому Стеценко також виявився власником нерухомості, яку перед цим вивели з комунальної власності. Зокрема будівлі на 460 кв.м. на Трухановому острові. Сама будівля – давно занедбане приміщення ресторану,  але стоїть воно на 2 гектарах землі з виходом на пляж, тобто практично на березі Дніпра. Цю будівлю просили передати під реабілітаційний центр для АТО-вців, але міська рада вирішила її продати", – пояснили журналісти.

А через ТОВ “Ернест” Стеценко став співвласником шматком промзони на Солом’янці: понад півгектара, на яких розташовані близько 800 кв.м. нерухомості. 

"Наразі там СТО, шиномонтаж, гаражів і тд., однак потенційно це перспективна ділянка під забудову, наприклад ЖК. Половину цієї фірми на Стеценка переписали прямо в процесі оформлення оренди земельної ділянки в Київраді. Пізніше частку Стеценка переписали на Поштарюка", – додали в розслідуванні.

Через ТОВ “Як Супер Естейт” Стеценко є співвласником будівлі площею 230 кв.м. по вул.Якубовського.

"Це густонаселена частина району Теремки, сама ж будівля стоїть поруч із новими ЖК і має вихід до озера", – йдеться в матеріалі.

Володимир Прокопів: хто він

Депутат Київради 7-9 скликань, заступник голови КМДА. З 2021 є заступником Віталія Кличка з питань здійснення самоврядних повноважень. З лютого 2021 очолює фракцію "Європейської солідарності" в Київраді.

Уперше до Київради потрапив під партії Кличка УДАР – в 2014 році. Того ж року намагався потрапити до парламенту від Блоку Петра Порошенка, але не пройшов. Через рік знову обрався до Київради, але вже від Блоку Петра Порошенка. 

До політичної кар'єри в органах влади столиці Володимир Прокопів, за даними Руху ЧЕСНО, був помічником нардепа від блоку Юлії Тимошенко Віталія Коржа. З 2006 до 2019 рокупрацював помічником нардепа Анатолія Матвієнка на платній основі, якого обирали від Блоку “Наша Україна” та Блоку Петра Порошенка. Потім працював у приватному секторі. 

У квітні 2007 року був призначений на посаду головного спеціаліста відділу оздоровлення, праці та соціальної роботи Головного управління у справах сім’ї та молоді КМДА. З 2012 до 2014 року був помічником нардепа Петра Порошенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram