Тернопільська пивоварня «Опілля» — підприємство, зайняте у галузі виробництва та реалізації пива та квасу. Розташоване у місті Тернополі.
Підприємство веде свою історію від пивоварні, побудованої в 1851 в місцевості Проваліха, розташованої між центральною частиною Тернополя і Білою. Протягом кількох десятиліть власниками броварні, яка швидко стала одним із головних постачальників пива до кнайпу Тернополя, була родина Гольдберг.
1906 року Юліум Боарі бере в оренду броварню. З цього часу починається бурхливий розвиток підприємства.
В 1913 Боарі остаточно викупив пивоварню в Амалії Гольдберг. Пивоварня, відома на той час під назвою «Проваліха» (за місцем розташування), розпочинає випуск сортів пива «Бак», «Марцевий» та «Лежак». Частина продукції експортується до Європи.
1931-1932 роками власниками броварні стають Лезар Кірхнер та Марек Блюмендфельд. На підприємстві працює 7 робітників.
Невдовзі після приєднання земель Західної України до СРСР 1939 року підприємство було націоналізовано. Назва з «Проваліхи» змінюється на Тернопільський пивзавод №1. Підприємство входить до Тернопільського півоб'єднання Мінхарчепрому УРСР.
У 1944 році підприємство вперше досягло потужності 100 000 декалітрів пива на рік.
Протягом 1950-1958 років для підприємства проведено масштабну реконструкцію.
Протягом 1965-1966 років відбувається друга велика реконструкція заводу.
У 1970-1972 роках відбувається третя реконструкція щодо розширення діючих цехів. Будується ще одне бродильне відділення на 5 чанів по 14500 літрів, табірне відділення на 21 алюмінієвий танк ємністю 145-150 гектолітрів кожен. Побудовано новий холодильно-компресорний цех.
На початку 1990-х броварня працювала у формі орендного підприємства, згодом вона була приватизована з утворенням приватного акціонерного товариства.
2005 року на завод приходить нова команда управлінців, серед яких був і нинішній почесний президент корпорації «Опілля» Ярослав Джоджик. В основу нової маркетингової стратегії поклала ідею відродити виробництво «живого пива» (непастеризованого пива) за давніми традиціями. Вирішено спиратися на українських спеціалістів, українські традиції пивоваріння, використання натуральної сировини. Протягом січня-травня 2011 року підприємство майже вдвічі збільшило обсяги основного виробництва. «Опілля» відновило випуск відомих сортів пива «Жигулівське» та «Князь». Підприємство починає функціонувати у формі ТОВ "Пивоварня Опілля".
У 2013 році підприємство розпочинає розширення виробничих потужностей. Введено в експлуатацію нову варницю. Введено в експлуатацію автоматизовану систему миття варильного обладнання, що мінімізує вплив людини на хід процесу та багато в чому покращує умови праці. розпочалися роботи із запуску нових підвалів для бродіння та дображивания з відтворенням традиційної класичної технології роздільного бродіння, дображивания та дозрівання пива.
У 2016 році проведено реконструкцію холодильного обладнання, що дозволило повністю відмовитись від застарілих систем аміачного охолодження. Розпочалися роботи щодо впровадження обладнання для переробки дробини та інших відходів. Вперше «Опілля» стало одним із найбільших платників податків Тернопільщини.
2017 — Тернопільський бренд потрапив до списку ТОП-100 найдорожчих брендів України, посівши 88 позицію.
Сучасні 2020 - 2021-й рік на пивоварні:
Збудовано та розпочато роботу у нових адміністративних та виробничих приміщеннях.
Запущено нове автоматизоване дріжджове відділення, побудовано 9-лагерний підвал, змонтована сучасна зернопідготовка та млин вологого дробіння, модернізовано трансформаторні підстанції.
Наразі підприємство випускає вісім сортів пива під ТМ «Опілля»:
21.08.2024