ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вирішив увести в обіг банкноту 1000 гривень із Вернадським і вивести дрібні копійки

Реформу призначено на осінь 2019 року.

Фото: facebook/Національний банк України

Національний банк України вирішив ввести в обіг банкноту номіналом 1000 гривень і вивести з обігу 1, 2 і 5 копійок.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Монети номіналом 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом з 1 жовтня 2019 року. Також з обігу поступово будуть виводити 25 копійок, але цією монетою ще можна буде розрахуватися.

З 25 жовтня 2019 року в обіг введуть банкноту 1000 гривень. На ній буде зображено Володимира Вернадського.

"Його вибрали за видатний внесок в історію України як філософа, натураліста, засновника цілої низки нових галузей науки - геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної 1918 року", - повідомив Смолій.

На зворотному боці надруковано зображення будівлі президії Національної академії наук України.

Фото: flick НБУ

Фото: bank.gov.ua

Фото: flick НБУ

Фото: flick НБУ

За розміром і кольором банкнота номіналом 1000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів. Розмір нової банкноти - 75х160 мм. Основний колір - блакитний.

У результаті реформи номінальний ряд гривні скоротиться з 17 до 12 номіналів. "Залишиться 6 номіналів монет і 6 номіналів банкнот. Так він стане більш упорядкованим. Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу - від США, Канади, Великобританії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії", - заявив голова НБУ Яків Смолій.Востаннє НБУ вводив в обіг новий номінал 13 років тому - у 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1000 гривень і розмінювалася двома банкнотами високого номіналу.

"Зараз для отримання середньомісячної заробітної плати необхідно вже не менш ніж 20 банкнот. Як наслідок, стало більше грошей у гаманцях - обсяг готівки в обігу виріс більш ніж уп'ятеро - до майже 380 млрд грн", - сказав Смолій.

"Необхідність введення в обіг банкноти нового високого номіналу назріла досить давно. Після появи в обігу банкноти номіналом 1000 гривень середньомісячна заробітна плата буде розмінюватися дев'ятьма банкнотами високого номіналу, і це буде значно зручніше, ніж зараз", - вважає він.

Фото: bank.gov.ua

Щодо дрібних монет, то вартість їх виготовлення значно перевищує їх номінальну вартість, а використання сильно обмежена. Протягом трьох років після виведення з обігу копійки можна буде здати в банки: до 30 вересня 2020 року - в усі без винятку відділення, до 30 вересня 2022 року - у відділення НБУ, Ощадбанку, ПриватБанку та Райффайзенбанку Аваль.

Монети номіналом 25 копійок теж будуть виводити з обігу, але поступово - потрапивши в банки, вони не будуть повертатися в обіг і поступово їх ставатиме все менше.

Також у найближчих планах Національного банку - завершити оновлення номінального ряду вдосконаленими банкнотами номіналом 50 і 200 гривень.

Нагадаємо, що 2018 року в Україні набули чинності правила округлення готівкових розрахунків у зв'язку з відмовою від дрібних монет. Продавець повинен округлювати суму чека до цифри, яка закінчується на "0". Цифри 1-4 округлюються в менший бік, 5-9 - у більший. У чеках повинні вказуватися дві суми: до округлення і після.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram