ГоловнаЕкономікаБізнес

Проект будівництва Трансадріатичного газопроводу зібрав €3,9 млрд

Запуск TAP заплановано на 2020 рік.

Проект будівництва Трансадріатичного газопроводу (TAP), який є частиною так званого "Південного газового коридору", зібрав €3,9 млрд інвестицій.

Про це повідомила прес-служба Європейського банку реконструкції та розвитку, який стане одним з найбільших донорів проекту.

Фото: ebrd.com

TAP стане завершальною ланкою газового маршруту, який дозволить постачати газ із Центральної Азії в Західну Європу. Основна частина 878-кілометрового Трансадріатичного газопроводу буде прокладена по території Греції, а потім піде через Албанію по дну Адріатичного моря до Італії. Звідти через місцеву газотранспортну систему газ можна буде постачати в інші європейські країни.

Потужність газопроводу становитиме 10 млрд кубометрів газу. Передбачається, що вже 2020 року по ньому підуть перші постачання палива з Азербайджану.

TAP буде першим постійним джерелом неросійського газу з 2011 року, коли ввели в експлуатацію газопровід Medgaz, що з'єднує Алжир з Іспанією.

Інвестором виступає Trans Adriatic Pipeline AG, акціонерами якої є компанії BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) і Axpo (5%).

Нагадаємо, будівництво "Південного газового коридору" було закладено у вересні 2014 року, він складається з трьох частин.

Південнокавказький газопровід (Баку - Тбілісі - Ерзурум, SCP) веде від великого азербайджанського родовища Шах-Деніз через Грузію до Туреччини. Територією Туреччини азербайджанський (каспійський) газ піде по Трансанатолійському газопроводу (TANAP). Трансадріатичний трубопровід (TAP) створить можливість доставляти азербайджанський газ ще далі - в Грецію, Албанію та Італію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram