ГоловнаЕкономікаДержава

Закони про спліт і зниження інфляції увійшли в нову програму МВФ

Збереження незалежності Нацбанку буде критично важливим.

Закони про спліт і зниження інфляції увійшли в нову програму МВФ
Фото: publika.md

Затверджена програма співпраці України і МВФ передбачає прийняття закону про спліт (відокремлення Нацфінпослуг) і зниження інфляції.

Про це повідомила прес-служба Національного банку.

"Уперше в історії України виконання інфляційної мети, яку встановив Нацбанк, стало і одним з цільових показників програми МВФ. Це підтверджує, що низька і стабільна інфляція є необхідною умовою сталого економічного зростання, а режим інфляційного таргетування - найефективніший шлях до неї. Спільні цілі в цій площині означають, що МВФ вірить у здатність НБУ знизити інфляцію до 5% і утримувати її на такому рівні впродовж тривалого періоду", - сказав голова НБУ Яків Смолій.

Для цього, як зазначено в офіційній заяві МВФ, критичним буде збереження незалежності Нацбанку.

Інший фокус нової програми - зміцнення фінансового сектору і подальше відновлення банківського кредитування.

Так, одним із структурних маяків програми стало затвердження Верховною Радою законопроекту про "спліт" (№ 2413-а), що дасть можливість втілити реформу небанківського фінансового сектору шляхом розподілу функцій з регулювання ринків фінпослуг, які сьогодні здійснює Нацкомфінпослуг, між Нацбанком і НКЦПФР.

Нагадаємо, 18 грудня МВФ схвалив виділення Україні $3,9 млрд у рамках нової кредитної програми. Перший транш становитиме $1,4 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram