ГоловнаЕкономікаБізнес

МІУ запропонувало створити Авіаційний фонд для відновлення регіональних аеропортів

Омелян спирається на досвід створення Дорожнього фонду.

МІУ запропонувало створити Авіаційний фонд для відновлення регіональних аеропортів
Фото: facebook/Міністерство інфраструктури України

Міністерство інфраструктури запропонувало створити для відновлення регіональних аеропортів Авіаційний фонд за аналогією з Дорожнім фондом, з якого фінансують ремонт автомобільних доріг.

Про це повідомив міністр Володимир Омелян.

"Третій рік поспіль ми активно ремонтуємо дороги по всій Україні, з року в рік нарощуючи і темпи, і обсяги. Але це стало можливим лише завдяки створенню Дорожнього фонду, який став гарантованим джерелом фінансування галузі. Успіх Дорожнього фонду ми хочемо повторити і в авіації, почавши процес відновлення регіональних аеропортів", - цитує міністра прес-служба відомства.

Дорожній фонд поповнюється за рахунок акцизного податку з вироблених в Україні і ввезених на її митну територію підакцизних нафтопродуктів і транспортних засобів; ввізного мита на нафтопродукти і транспортні засоби та шини до них; плати за проїзд автомобільними дорогами; концесійних платежів.

За рахунок чого буде поповнюватися Авіаційний фонд, міністр не повідомив.

Однак він заявив, що в Україні тільки 10 аеропортів, які працюють стабільно.

"Ключове питання з боку держави - інвестує держава у відновлення і будівництво аеропортів? Якщо так, то кількість авіакомпаній в Україні та відсоток українців, які будуть літати, зросте в рази. Сьогодні послугами авіаційного транспорту користуються 5-7% населення, а ми хочемо, щоб було щонайменше 50%, і це можливо. Досвід Польщі, Угорщини та інших сусідніх східноєвропейських країн наочно показує, що це цілком реально", - заявив міністр.

Нагадаємо, у 2017 році МІУ заявило про намір розвивати аеродроми "Гостомель", "Житомир", "Ніжин" і "Біла Церква" для лоукост-перевезень пасажирів до Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram