ГоловнаЕкономікаФінанси

У ЄЦБ пройшли слухання щодо перевірки законності відкликання ліцензії в естонського Versobank

Комісія заслухала представників ЄЦБ і члена правління Versobank Артура Єрмолаєва.

У ЄЦБ пройшли слухання щодо перевірки законності відкликання ліцензії в естонського Versobank
Фото: most-dnepr.info

У п'ятницю, 25 травня, в будівлі Європейського центрального банку у Франкфурті-на-Майні відбулося відкрите слухання спеціальної комісії з питання перевірки законності рішення ЄЦБ про відкликання банківської ліцензії в естонського Versobank AS. Підставою для перевірки стало звернення українських акціонерів банку.

Комісія заслухала представників ЄЦБ і члена правління Versobank Артура Єрмолаєва.

Останній у своїй промові зазначив: "На мою думку, вжиті нашим банком заходи для посилення боротьби з відмиванням грошових коштів були абсолютно безпрецедентними серед усіх банків прибалтійських держав. Тому рішення ЄЦБ про відкликання ліцензії банку продиктоване більше політичними, ніж юридичними мотивами".

Нагадаємо, що 26 березня ЄЦБ опублікував на своєму сайті рішення про відкликання ліцензії Versobank AS у зв'язку з недостатнім контролем за операціями, пов'язаними з ризиком відмивання грошових коштів. Однак після публікації в пресі вимоги акціонерів естонського банку спростувати ці звинувачення рішення забрали з відкритого доступу.

На цей момент акціонери банку домоглися перевірки рішення ЄЦБ у спеціальній комісії з перегляду рішень (Administrative Board of Review - ABoR). Показово, що комісія визнала доводи акціонерів достатніми для початку перевірки, що в практиці цього органу буває досить рідко і регулярно призводить до перегляду рішень ЄЦБ.

Уже на стадії підготовки до слухання комісія зобов'язала ЄЦБ розкрити акціонерам банку документи, на підставі яких приймалося рішення про відкликання ліцензії, що раніше ЄЦБ відмовлявся зробити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram