ГоловнаЕкономікаДержава

Завдяки Роттердам + електроенергетика не відчуває проблем з вугіллям, - експерт

Проблеми з газом також не вплинуть на електропостачання споживачів.

Завдяки Роттердам + електроенергетика не відчуває проблем з вугіллям, - експерт
Фото: business-tv.com.ua

Голова Всеукраїнської енергетичної асоціації Василь Котко прокоментував ситуацію в електроенергетичній галузі в зв'язку з введенням Кабміном національного плану щодо недопущення кризової ситуації в енергетиці.

На думку експерта, на відміну від газу, українська енергетика не має проблем з вугіллям.

"За тією інформацією, яка у мене, будь-яких проблем, пов'язаних з вугіллям, з потужностями, з мережами, зараз в Україні немає. І очікувати якихось труднощів поки що яких-небудь причин немає", - сказав він.

Голова ЗЕА вважає, що формула Роттердам + забезпечила генеруючі компанії ресурсом для імпорту вугілля, необхідного під час опалювального періоду.

"Підхід, коли в якості індикатора застосовується біржа в Європі, абсолютно, по-перше, об'єктивний. По-друге, він дійсно дав можливість вільно себе почувати при імпорті вугілля. Я думаю, що це позитивно вплинуло на те, що у нас зараз немає проблем (з вугіллям - ред.)", - наголосив Котко.

Проблеми з газом також не вплинуть на електропостачання споживачів.

"У нас в електроенергетиці газ використовується дуже обмежено. Перш за все, по-справжньому він використовується для комбінованого виробництва тепла та електроенергії. Що стосується взагалі великої енергосистеми і нашої теплової, то вона практично газу не використовує. Будь-яких проблем у зв'язку з цим я зараз не бачу", - наголосив він.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики та вугільної промисловості ввело тимчасове обмеження споживання газу через дисбаланс в 15-20 млн кубів на добу.

Формула Роттердам + була введена в дію НКРЕКП в 2016 році в рамках виконання ст. 269 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram