ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртютюн" виступає за введення кримінальної відповідальності за контрабанду сигарет

"Ми хочемо бути впевнені: конфіскована нелегальна продукція не буде повертатися в обіг після її "знищення" на папері".

"Укртютюн" виступає за введення кримінальної відповідальності за контрабанду сигарет
Фото: ua-reporter.com

Асоціація виробників сигарет "Укртютюн" вважає основним завданням у боротьбі з нелегальним ринком введення кримінальної відповідальності за контрабанду сигарет. "Основним завданням у боротьбі з нелегальним ринком ми бачимо введення кримінальної відповідальності за контрабанду сигарет в особливо великих розмірах. Адміністративний штраф плюс конфіскація товару та транспортного засобу не є для контрабандистів значним ризиком - надприбуток покриє все з лишком. Необхідне суворе кримінальне покарання", - повідомила в інтерв'ю агентству "Українські новини" генеральний директор асоціації "Укртютюн" Валентина Хоменко.

За її словами, контрабанда тютюнових виробів зарахована законодавством багатьох країн ЄС до кримінальних злочинів і карається, в тому числі, позбавленням волі. Серед цих країн - Німеччина, Франція, Італія, Чехія, Литва.

"На розгляді українського парламенту є законопроект №4327, що передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду підакцизних товарів в особливо великих розмірах (вартість яких у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян). Профільний комітет рекомендує прийняти його в першому читанні", - зазначила гендиректор.

Хоменко звернула увагу, що внесені в листопаді 2016 року зміни до законодавства, згідно з якими уповноважені органи зобов'язані запрошувати на знищення конфіскованих сигарет і обладнання для їх виготовлення виробників, імпортерів і представників асоціацій виконуються з порушеннями.

"На жаль, на практиці вимоги законодавства виконуються далеко не завжди. Ми робили запит у ДФС. За період дії нових вимог відбулося 11 знищень, тоді як "Укртютюн" поінформували лише про чотири з них. Причому в одному з випадків було порушено встановлений законодавством порядок повідомлення, в результаті чого ми дізналися про знищення лише через кілька днів після того, як це сталося", - повідомила голова асоціації.

За її словами, індустрія налаштована добиватися чіткого виконання вимог законодавства в частині своєї участі в знищенні.

"Ми хочемо бути впевнені: конфіскована нелегальна продукція не буде повертатися в обіг після її "знищення" на папері", - заявила Хоменко.

Коментуючи акцизну політику, Хоменко зазначила, що асоціація виступає проти пропонованого Мінфіном на 2018 рік їх підвищення на 20% плюс рівень інфляції, пропонуючи обмежитися тільки 20%.

"Уже в першому півріччі 2017 року обсяги реалізації тютюнової продукції показують падіння більш ніж 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Крім того, помітна негативна тенденція зростання тіньового обігу сигарет в Україні", - пояснила гендиректор "Укртютюн" позицію галузі.

За її словами, при підвищенні акцизів на тютюнові вироби в Україні необхідно враховувати темпи їх зростання в країнах Євразійського економічного союзу.

Водночас Хоменко повідомила, що позиції виробників тютюнової продукції і Мінфіну про підвищення акцизу на 20% щорічно в 2019-2020 роках збігаються.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram