ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ порушив справу через подорожчання автогазу

Чиновники помітили ознаки змови. 

АМКУ порушив справу через подорожчання автогазу
Фото: Макс Требухов

Антимонопольний комітет України порушив справу у зв'язку з подорожчанням автомобільного газу.

"Як ми інформували минулого тижня, ми проводимо розслідування. Уже було порушено фактову справу за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на цьому ринку", - повідомив у вівторок голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв.

За словами Терентьєва, вчора було ухвалено рішення щодо призначення державного уповноваженого Валерія Полюховича, а також порушено відповідну справу.

Він пояснив, що натепер іде докладне планування наступних кроків, і, відповідно, будуть розпочаті процесуальні дії АМКУ.

"Ми з обережністю ставимося до таких доказів, як оприлюднена смс-комунікація між учасниками ринку, яка з'являється на певному інтернет-виданні, до того ж при такому досить однобокому висвітленні ... Але у нас є кілька версій ... Ми дивимося на стосунки виробника з імпортером, виробника з підприємствами оптової торгівлі, діяльність українських виробників і українського рітейлу. Ми аналізуємо кожен елемент, щоб ідентифікувати, де саме ознаки антиконкурентних дій мали місце, і дати відповідну оцінку", - зазначив голова Антимонопольного комітету України.

Нагадаємо, у серпні 2017 року ціни на скраплений газ в Україні поставили абсолютний рекорд за всю історію спостережень. Буквально за місяць газ подорожчав на заправках у півтора рази, а оптові ціни зросли вдвічі.

Наприкінці серпня ситуацією зацікавився уряд. 29 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду з представниками галузевих асоціацій і компаній-операторів ринку скрапленого газу, на якому обговорювалися причини різкого зростання цін на автогаз. Того самого дня АМКУ оголосив про початок розслідування. 30 серпня ситуацію прокоментував президент Петро Порошенко, висловивши впевненість, що в другій половині вересня роздрібні ціни на газ знизяться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram