ГоловнаЕкономікаБізнес

80% імпортного вугілля прийшло в Україну з Росії

Постачання з ПАР тільки набирають обертів.

80% імпортного вугілля прийшло в Україну з Росії
Фото: business-tv.com.ua

У першому півріччі 2017 року імпорт вугілля з Росії в Україну склав 1,09 млн т із загальним обсягом імпорту 1,35 млн тонн.

Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

За його даними, за шість місяців з ПАР на українські електростанції надійшло 145,1 тис. тонн вугілля, з РФ - 1354,8 тис. тонн, з Польщі - 118,9 тис. тонн.

Запаси вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ на 1 липня склали 2,64 млн тонн, у тому числі вугілля Г+Д - 1,87 млн тонн, АШ+Т - 768,9 тис. тонн. У червні надходження вугілля на склади становило 1,736 млн тонн (у тому числі українського - 1,38 млн тонн, російського - 313,4 тис. тонн, південноафриканського - 44,6 тис. тонн), витрата - 1 млн 684,6 тис. тонн.

Нагадаємо, 3 березня міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що має намір запропонувати Кабінету Міністрів повністю заборонити імпорт антрацитового вугілля з Росії для того, щоб запобігти можливим поставки видобутого на неконтрольованій території Донбасу вугілля під виглядом російського. Коли саме це питання розглядатимуть, Насалик не уточнив.

11 квітня цю позицію підтримав прем'єр-міністр Володимир Гройсман. "Поки що постанови немає, але насправді я вважаю, що для нас дуже важливо диверсифікувати і в жодному разі не постачати з Росії", - сказав він на прес-конференції.

Наприкінці червня президент Петро Порошенко заявив, що Україна досягла попередніх домовленостей про закупівлю 2 млн тонн американського вугілля і залишилося підписати "тверді" контракти.

Імпортне вугілля знадобилося Україні через російську агресію на Донбасі, в результаті якої антрацитові шахти перейшли під контроль бойовиків.

Постачання з Росії офіційно здійснює "ДТЕК Енерго", яка має шахти в Ростовській області РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram