ГоловнаЕкономікаБізнес

Тендери на впровадження 4G заплановані на осінь

"Вважаю, що це абсолютно реалістичні терміни".

Тендери на впровадження 4G заплановані на осінь
Фото: itc.ua

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Олександр Животовський прогнозує, що тендери на впровадження зв'язку 4G у діапазонах 2600 МГц і 1800 МГц будуть проведені цієї осені.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ми будемо рухатися так, як зараз, з підтримкою Кабінету Міністрів, яку я відчуваю, ми зможемо провести два тендери на впровадження зв'язку 4G восени цього року. Я вважаю, що це абсолютно реалістичні терміни", - розповів Животовський журналістам у п'ятницю.

Чиновник повідомив, що вже підписано постанову уряду про внесення змін до плану використання радіочастотного ресурсу. У ньому наголошується, що з 1 січня в діапазоні 2600 МГц можна використовувати LTE-технологію, а 4G-ліцензії в усіх діапазонах будуть видаватися винятково на конкурсах.

Наступного тижня може бути затверджений другий документ за діапазоном 2600 МГц, який стосується ціни і порядку компенсації за звільнення частот.

Далі будуть передані проекти змін за діапазоном 1800 МГц.

Нагадаємо, що в діапазоні 2600 МГц діє оператор "ММДС-Україна", що належить СКМ Ріната Ахметова. В діапазоні 1800 МГц є три користувачі - українські мобільні оператори (Київстар, Vodafone і lifecell), які поки що використовують ці частоти для сервісу GSM.

Початкова вартість частот у діапазоні 2600 МГц становитиме 2,3 млрд грн, а 1800 МГц - майже 4 млрд грн. Окрім того, планують, що покупці виплатять до 25% початкової вартості частот операторам-донорам.

У лютому 2015 року НКРЗІ провела аукціон із продажу ліцензій на 3G, під час якої лоти було продано "Астеліту" (lifecell) за 3,36 млрд гривень, МТС (Vodafone) - за 2,72 млрд, "Київстару" - за 2,7 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram