ГоловнаПолітика

Україна готує пропозиції про скасування плати за роумінг у ЄС

Київ подасть свої ідеї в листопаді.

Україна готує пропозиції про скасування плати за роумінг у ЄС

Україна готує пропозиції щодо скасування плати за роумінг у мобільного зв'язку в країнах ЄС і подасть їх до саміту Східного партнерства.

"Україна в рамках Східного партнерства вперше порушила тему скасування роумінгу, і спочатку в це ніхто не вірив. Я сподіваюся, що до саміту Східного партнерства ми прийдемо з конкретними ідеями", - сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін під час спільної прес-конференції з міністрами закордонних справ Швеції та Литви в четвер у Києві, пише Інтерфакс-Україна.

Саміт країн Східного партнерства заплановано на 24 листопада.

Клімкін також повідомив, що зараз обговорюється питання зниження вартості навчання для українських студентів за кордоном.

Нагадаємо, 10 червня президент України Петро Порошенко повідомив, що українська сторона веде переговори з ЄС про скасування плати за мобільний роумінг. За його словами, також ведеться робота із запровадження доступного транспортного сполучення між Україною та ЄС, залучення лоукостів, збільшення потужностей прикордонних пунктів пропуску.

З 15 червня скасовано плату за роумінг для міжнародних дзвінків між країнами Євросоюзу. Деякі європейські оператори не чекали на контрольну дату і ввели нове правило за кілька днів до неї. Роумінг досі оплачують у Швейцарії і в деяких операторів на різних європейських територіях - в Андоррі, Монако, Сан-Марино і у Ватикані. При цьому заморські території Франції, наскільки вони не були б віддалені від метрополії - звільняються від оплати за роумінг.

З урахуванням різниці в національних телефонних тарифах передбачено механізм, що перешкоджає зловживанню новим правилом, коли, наприклад, жителі однієї країни захочуть стати абонентами в сусідній країні з вигіднішими цінами на міжнародний зв'язок або вдатися до інших хитрощів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram