ГоловнаЕкономікаБізнес

Правова колізія з ПДВ може залишити металургів без сировини, - голова "Укрметалургпрому"

Упродовж останніх двох років обсяг заготівлі брухту значно зменшився.

Правова колізія з ПДВ може залишити металургів без сировини, - голова "Укрметалургпрому"
Фото: mvdlnr.ru

Якщо уряд зволікатиме з ухваленням постанови, якою скасовується сплата ПДВ для операцій із металоломом, українська металургія залишиться з мінімальними запасами металобрухту.

Про це БізнесЦензору розповів Олександр Каленков, голова профільної Асоціації "Укрметалургпром".

"Для металургії це означатиме мінімальні запаси металобрухту", - каже Каленков.

Скасування сплати податку на додану вартість (ПДВ) при операціях з металобрухтом застосовується вже багато років. Раніше відповідну норму в Податковий кодекс приймали щорічно, останнім часом - раз на два роки.

"Це робиться, щоб не було зловживань з фіктивним експортом брухту і поверненням ПДВ. Мінфін це завжди підтримує, всі представники влади теж підтримують, - каже Каленков. - Ми виступаємо за те, щоб скасувати ПДВ для операцій з металобрухтом назавжди".

Нинішня норма діє до 1 січня 2017 року. Минулого тижня парламентом були внесені зміни до Податкового кодексу, щоб скасувати обкладення ПДВ операцій із металобрухтом ще на два роки - до 1 січня 2019 року.

Але для того, щоб норма набула чинності, потрібно прийняти відповідну постанову Кабміну. Вона носить формальний характер, тому що теоретично можуть помінятися цифри - наприклад, коди продукції.

"Незважаючи на те, що це суто технічний момент, іноді постанову приймали в лютому і навіть у березні, - каже Олександр Каленков. - Виходить правова колізія. З одного боку закон ухвалено. Але він не починає діяти з 1 січня".

За його словами, з початку року і до прийняття постанови заготівельники по мінімуму проводять операції з металобрухтом для того, щоб не було судових розглядів.

Зараз ситуація ускладнюється тим, що останні два роки обсяг заготівлі брухту значно зменшився.

"Ми надіслали відповідні листи до Мінфіну та Мінекономіки для того, щоб вони не зволікали з постановою. Вони обіцяли, що тільки-но закон буде підписано президентом і набуде чинності, вони відразу ж ініціюють постанову", - говорить голова "Укрметалургпрому".

Читати повністю на http://news.eizvestia.com/news-markets/full/817-pravovaya-kolliziya-s-otmenoj-nds-dlya-operacij-s-lomom-mozhet-ostavit-metallurgov-bez-syrya-glava-ukrmetallurgproma

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram