ГоловнаЕкономікаФінанси

Держава гарантує повернення депозитів понад ₴200 тис. у ПриватБанку, Укрексімбанку та Укргазбанку (оновлено)

Законопроект Порошенка визначено як невідкладний.

Уранці в понеділок Президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду законопроект №5553, яким пропонує внести зміни в закон "Про банки і банківську діяльність" щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб.

Текст документа поки що не доступний, однак, судячи з усього, проектом закону передбачено, що держава надасть вкладникам ПриватБанку стовідсоткову гарантію на всі депозити, а не тільки на вклади на суму до 200 тис. гривень.

Раніше про це заявила на брифінгу голова НБУ Валерія Гонтарева.

"Зараз у законі зазначено, що така гарантія є тільки в Ощадбанку. Але як голова НБУ я говорю, що її можна трактувати і як таку саму гарантію для державного ПриватБанку", - заявила.

Оновлення. Порошенко оприлюднив коментар у зв'язку з націоналізацією ПриватБанку, в якому підтвердив, що гарантії за депозитами будуть такі самі, як у Ощадбанку.

"Для посилення захисту вкладників «ПриватБанку» як невідкладний я подав до Верховної Ради законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян в цій установі. Вони будуть такі самі, як для «Ощадбанку» - як для банку, який на сто відсотків належить державі", - сказав Порошенко.

Наразі "особливий" статус Ощадбанку прописано у ст. 57 закону "Про банки і банківську діяльність". Тому установа не є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і не відраховує йому регулярні збори, за рахунок яких виплачують вклади в ліквідованих банках.

Оновлення. Текст законопроекту з'явився на сайті парламенту. У ньому статтю 57 запропоновано доповнити нормами про те, що вклади фізичних осіб в інших, крім Ощадбанку, державних банках гарантуються:

1) в сумі, що не перевищує визначеного відповідно до закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, - відповідно до закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" [тобто вклади до 200 тис. гривень повертає фонд гарантування вкладів фізичних осіб];

2) у межах суми, що перевищує визначений відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, - державою" [тобто вклади понад 200 тис. гривень повертатимуть із держбюджету].

Держава, крім Ощадбанку і тепер уже ПриватБанку, володіє 100% Укрексімбанку і 95% Укргазбанку.

Нагадаємо, уряд України 18 грудня ухвалив рішення про націоналізацію ПриватБанку. Найбільший банк країни перейде у стовідсоткову державну власність.

Найбільшими акціонерами ПриватБанку були дніпропетровські бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram