ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" заявив про систематичні порушення "Газпромом" транзитного контракту

У НАК можливою причиною називають незадовільний стан російської газотранспортної інфраструктури.

"Нафтогаз" заявив про систематичні порушення "Газпромом" транзитного контракту
Фото: www.finobzor.com.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" стурбована систематичним порушенням ВАТ "Газпром" умов транзитного контракту щодо забезпечення мінімально допустимого тиску газу на вході в українську газотранспортну систему.

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

"Останнє суттєве падіння тиску сталося в понеділок, 22 серпня, на газовимірювальній станції (ГВС) Суджа. Тиск у російській ГТС на цьому основному пункті входу становив 53,5 атм при мінімально допустимому значенні 60,0 атм", - йдеться в повідомленні.

"Нафтогаз "передбачає, що "Газпром" не в змозі стабільно підтримувати тиск у системі на необхідному рівні через незадовільний технічний стан частини російської газотранспортної інфраструктури.

Відзначається, що з 2011 року російська сторона припинила публікацію даних щодо кількості аварійних ситуацій на традиційних газопроводах і водночас приділяє багато уваги будівництву нових газопроводів. Аналіз ситуації ускладнюється відсутністю пояснень російської сторони щодо недотримання вимог контракту.

"Україна готова і надалі сумлінно виконувати свої зобов'язання з транзиту газу в ЄС на умовах, визначених чинним контрактом. Всі дії, необхідні для забезпечення стабільного транспортування газу наступної зими, виконуються українською стороною відповідно до графіка і фінансуються в повному обсязі", - наголошують у "Нафтогазі".

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" має намір 26 серпня подати до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма свої відомості про факти порушення компанією "Газпром" (Росія) умов транзитного контракту, зокрема, зниження тиску на прикордонних газовимірювальних станціях до рівня нижче передбаченого контрактними зобов'язаннями, які мали місце в липні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram