ГоловнаЕкономікаБізнес

Енергоміст "Україна-ЄС" - перспективний проект для України, - Недашковський

Негайна реалізація проекту дає шанс швидкого й ефективного розвитку енергетичних потужностей.

Енергоміст "Україна-ЄС" - перспективний проект для України, - Недашковський
Фото: tsn.ua

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський назвав проект «Енергетичний міст «Україна - ЄС» одним із найперспективніших для української енергетики. Про це він заявив, виступаючи на зустрічі Євразійського центру Атлантичної ради в США.

Цей проект передбачає експорт електроенергії ХАЕС в енергодефіцитну Польщу лінією ХАЕС - Жешув із паралельною добудовою двох блоків Хмельницької АЕС.

«З огляду на особливості балтійської інтеграції та наявну гібридну енергетичну систему Литви, невикористаний енергетичний потенціал у цьому регіоні може надовго бути перекритий російською експансією. Тому тільки негайна реалізація проекту дає Україні шанс швидкого і ефективного розвитку своїх енергетичних потужностей», - зазначив Недашковський.

Презентуючи проект, він зазначив, що його важливою складовою є те, що довгостроковий контракт на експорт електроенергії другого блоку ХАЕС служить фінансовим інструментом добудови третього і четвертого блоків ХАЕС «як застави для отримання кредитних коштів без суверенних гарантій».

Керівник Енергоатому повідомив учасників Євразійського центру Атлантичної ради, що сьогодні вже кілька країн принципово зацікавлені взяти участь у реалізації цього масштабного проекту як фінансові і технологічні інвестори. Серед таких інвесторів Недашковський раніше називав найбільшого польського інвестора Kulczyk Investment House. Незважаючи на смерть минулого року її засновника Яна Кульчика, компанія, як і раніше, готова брати участь у проекті енергомоста, який повинен забезпечити Польщу екологічно чистою електроенергією для виконання її зобов'язань за викидами парникових газів перед Євросоюзом.

Як відомо, Атлантична рада США (Atlantic Council) - американська некомерційна організація, неурядовий інформаційно-аналітичний центр, покликаний забезпечити вирішення економічних і політичних викликів XXI століття в галузі міжнародних відносин. Однією з програм, яку реалізує Атлантична рада США, є Євразійський центр, заснований 2009 року. Він сприяє розвитку діалогу між лідерами регіонів, ключових громад і міжнародними лідерами. Євразійський центр охоплює країни Східної Європи, Каспійсько-Чорноморського басейну і Центральної Азії. До завдань Євразійського центру входить проведення спеціальних досліджень і вироблення рекомендацій для урядів, просування місцевих, регіональних і глобальних стратегій економічного зростання, більш ефективне вирішення політичних питань, а також розвиток енергетики і торгівлі для поліпшення економічної і політичної кон'юнктури.

Нагадаємо, раніше голова Євразійського центру Атлантичної ради, екс-посол США в Україні Джон Гербст заявив, що, на його думку, «зараз у Москві переглядають політику щодо України, оскільки вона не працює. Одна з причин, через які вони переглядають цю політику, - економічні втрати, спричинені санкціями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram