ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна без портів втратить контроль над експортно-імпортними потоками, - експерт

"Через митницю було і так все дуже погано, а коли порти стануть приватними, Україна не зможе в принципі нічого контролювати"

Україна без портів втратить контроль над експортно-імпортними потоками, - експерт
Фото: www.transmap.ru

У разі розпродажу або концесування морських портов, Україна остаточно втратить контроль над експортно-імпортними потоками, вважає експерт "Фонду громадської організації" Юрій Гаврилечко.

"Через корумповану митницю було і так все дуже погано, а коли порти стануть приватними, Україна не зможе в принципі нічого контролювати, що через них проходить. По-друге, прибуток держпортів зараз можна абсолютно спокійно витратити повністю в бюджет. Після того, як вони стануть приватними, в бюджет може потрапити тільки податок на прибуток, а це набагато менше. Менше грошей в бюджеті - менше можливостей платити тим самим митникам, щоб було менше корупції", - цитують Гаврилечка "Українські новини".

За словами, експерта, наслідки від того, що залишки державної власності в морській галузі перейдуть у приватні руки будуть негативними для держави. Оскільки, уряд хоче позбутися не збиткових активів, а високоефективних і прибуткових об'єктів, які приносять у скарбницю великі суми. Зокрема, від порту "Південний", який щорічно переказує до бюджетів різних рівнів близько мільярда гривень. Після того, як порт опиниться у приватному управлінні, він зможе віддавати державі невеликий відсоток від чистого прибутку.

"Зараз, володіючи цим портом, уряд може розпоряджатися 100% прибутком. Потім це буде - 18-21% залежно від того, якою на той момент буде ставка податку на прибуток. А якщо інвестором буде офшорна компанія, то взагалі держава нічим не зможе розпоряджається. Тому що офшорні компанії створені для того, щоб не сплачувати податки в тій країні, де ведеться діяльність", - підкреслив експерт.

Експерти галузі зазначають, що участь офшорних компаній в концесії або приватизації держактивів в Україні законодавчо не обмежується. На цей момент Мінінфраструктури і Мінекономрозвитку готують новий законопроект "Про концесію", в якому умови для інвесторів можуть бути змінені.

Тим часом, Ю.Гаврилечко вважає, що Україні взагалі слід відмовитися від ідеї передачі залишків державних активів у приватні руки, оскільки у нас залишилася дуже мала частка держвласності.

"В Україні з 90-х років у держвласності залишилася десь 1/5 того, що було спочатку. Будь-які подальші приватизаційні кроки до жодних позитивних змін не приведуть. Приватизація можлива у тих країнах, де вже є стабільний розвиток капіталістичної системи. А у всіх інших - це буде нонсенс. Тому що не можуть люди, які вчора щось крали або торгували на базарі, раптово стати бізнесменами", - зазначив експерт.

Гаврилечко впевнений - навіть, якщо українські активи куплять іноземні інвестори, а не українські олігархи, вони все одно поводитимуться так, як сьогодні "вигідно" в Україні.

"Тому що економічно доцільно. Коли витрати на хабарі менші, ніж витрати на легальну сплату податків, їх сплачуватимуть усі, незалежно від того - іноземні це інвестори, вітчизняні чи інопланетні. Тому що сперечатися з логікою економічної доцільності - нерозумно. І для того, щоб був якийсь сенс, потрібно міняти уряд, позбавлятися від корупції зсередини", - резюмував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram