ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ звільнив від обов'язкового продажу валютні інвестиції

Регулятор зробив ще один крок для лібералізації валютних обмежень.

НБУ звільнив від обов'язкового продажу валютні інвестиції
Фото: Макс Левин

Національний банк у четвер, 5 травня, провів черговий раунд поступової лібералізації тимчасових антикризових заходів, запроваджених у 2014-2015 роках.

Як зазначають на сайті регулятора, ухвалено рішення звільнити від обов'язкового продажу кошти, які надходять для здійснення іноземних інвестицій в Україну.

Також скорочується термін резервування уповноваженими банками гривневих коштів для купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів. "Досі банки мали можливість купувати валюту для клієнтів щонайшвидше четвертого операційного дня після попереднього резервування (режим Т + 3). Відтепер здійснити таку покупку можна буде швидше - починаючи з третього операційного дня (режим Т + 2). Аналогічно змінено термін і для операцій з переказування коштів у гривнях на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів", - йдеться в повідомленні НБУ. Проведення таких операцій буде вимагати підтвердження з боку Нацбанку протягом зазначеного терміну для запобігання непродуктивному відтоку капіталу.

Крім того, знято заборону на купівлю іноземної валюти за продукцію, імпортовану в Україну до 1 січня 2015 року, за договорами, де відбулася заміна боржника і/або кредитора в зобов'язанні. Одночасно скасовано цю заборону для переказування коштів у гривнях на користь нерезидентів через кореспондентський рахунок банку-нерезидента, відкритий в уповноваженому банку.

"Окреслені кроки лібералізації валютного регулювання сприятимуть збільшенню надходжень іноземних інвестицій в Україну, а також поліпшенню умов для проведення економічних розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності без створення дисбалансів на валютному ринку", - заявляє Нацбанк.

Зміни набувають чинності з 11 травня 2016 року.

Нагадаємо, що НБУ поступово пом'якшує валютну політику із серпня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram