ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ знизив облікову ставку з 22% до 19%

Гонтарева заявила, що уповільнення інфляції дозволяє знизити базову ставку.

НБУ знизив облікову ставку з 22% до 19%
Фото: Сергей Нужненко

Правління Національного банку вирішило знизити облікову ставку з 22% до 19%.

Про це на брифінгу повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева.

"Це стало можливим завдяки значному зниженню ризиків для цінової стабільності в державі. Споживча інфляція стрімко сповільнюється. У березні 2016 року вона продовжила знижуватися, її рівень сягнув 20,9% в річному вимірі. Також продовжилося уповільнення базової інфляції до 15% річних", - заявила вона.

Проте Національний банк зберіг без змін прогноз інфляції на 2016 рік на рівні 12% і на рівні 8% у 2017 році. На думку регулятора, більшість чинників, які зумовили низьку інфляцію в першому кварталі, будуть мати короткостроковий характер.

НБУ також зберіг прогноз темпів зростання реального ВВП на 1,1% у 2016 і 3% у 2017 році.

Національний банк також вирішив уніфікувати облікову ставку з процентною ставкою за ключовим інструментом монетарної політики - операціями з розміщення депозитних сертифікатів на двотижневий термін.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Національний банк встановлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок Національного банку України і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram