ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада прийняла за основу законопроект про реструктуризацію боргів підприємств

Компаніям нададуть новий механізм уникнення банкрутства.

Рада прийняла за основу законопроект про реструктуризацію боргів підприємств
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про фінансову реструктуризацію боргів, які утворилися на підприємствах.

У першому читанні запропонований Кабміном проект закону №3555 підтримали 229 депутатів.

Законопроект передбачає створення механізму добровільної фінансової реструктуризації боргів підприємств України і їх досудової санації.

Документ покликаний стати одним з інструментів звільнення банківської системи від "поганих" кредитів. Він надає можливість кредитору та боржнику скористатися механізмами посередництва державних інститутів із метою реструктуризації боргів і санації боржника, на додаток до вже наявних можливостей погашення заборгованості шляхом самостійних домовленостей або використання процедур банкрутства.

Прогнозують, що в такий спосіб підприємства зможуть реструктуризувати до 200 млрд грн проблемної заборгованості, що становить близько чверті загальної заборгованості корпоративного сектора України.

Суть полягає в тому, що компанія-боржник, яка є потенційно життєздатною (це повинно бути підтверджено звітом незалежного експерта), має можливість уникнути банкрутства і повернутися до стабільної діяльності.

Документ входить у пакет законів, який необхідно прийняти в рамках програми співпраці України з МВФ. Законопроект розробляли за технічної підтримки ЄБРР і Світового банку за активної участі Національного банку України та Міністерства фінансів.

Нагадаємо, у Верховній Раді також зареєстровано урядовий законопроект про реструктуризацію кредитів, які брали фізособи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram