ГоловнаЕкономікаФінанси

У папір для гривень почали додавати льон

НБУ намагається знизити собівартість виробництва банкнот.

У папір для гривень почали додавати льон
Фото: bank.gov.ua

У банкнотний папір, з якого виготовляють українські гривні, почали додавати волокна льону, повідомила в середу прес-служба Нацбанку України. Це роблять для того, щоб знизити вартість виробництва грошей.

"Українські фахівці вже давно стали замислюватися над доцільністю використання в композиції паперу, крім бавовни, і інших рослинних натуральних волокон, наприклад, льону. За інших рівних умов вартість вітчизняної лляної сировини помітно нижча за імпортоване бавовняне волокно, яке є дефіцитним товаром. Використовуючи льон, ми можемо знизити витрати, пов'язані із забезпеченням економіки країни необхідною кількістю банкнот гривні, підтримати національного товаровиробника цієї сільськогосподарської культури і створити додаткові робочі місця", - заявив заступник голови НБУ Яків Смолій.

Крім того, волокна льону міцніші в порівнянні з бавовною, тому такий папір буде більш зносостійкий.

Смолій розповів, що ідея використання альтернативи бавовні при виготовленні грошей не унікальна. Наприклад, бували випадки використання волокон рисової соломи або манільської пряжі (рослинне грубе задерев'яніле волокно, що отримується з рослин сімейства бананових). Тривалий час волокна льону використовувалися при виробництві паперової основи для доларів у США.

Папір для українських гривень виготовляють на фабриці в Малині (Чернігівська область). Вона здатна виготовляти більш як 3100 тонн банкнотного і захищеного паперу в рік.

Нагадаємо, українська гривня два роки поспіль входить у число світових лідерів з девальвації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram