ГоловнаЕкономікаБізнес

Топ-менеджерів "Укргазвидобування" має перевірити СБУ, - Карасьов

Скандал навколо компанії виник через заяви нардепа Головка.

Топ-менеджерів "Укргазвидобування" має перевірити СБУ, - Карасьов
Вадим Карасев
Фото: Макс Левин

Українські спецслужби повинні ретельно перевірити керівників державної газовидобувної компанії "Укргазвидобування" на тему співпраці з російськими спецслужбами. Про це заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

За його словами, залучення росіян до керівництва українськими стратегічними підприємствами становить підвищений ризик передачі секретної інформації спецслужбам Російської Федерації.

"Ризик є. Треба ретельно підбирати менеджмент "російського походження". І це стосується не тільки стратегічних підприємств, таких як "Укргазвидобування", а й стратегічних у політичному й ідеологічному сенсі активів, таких як ЗМІ", - зазначив експерт.

На його думку, в разі найменшої підозри щодо співпраці з Росією за чиновників повинні братися українські спецслужби.

"Це робота спецслужб. Вони повинні за цим стежити. Якщо є такі ризики, якщо є підозри і сумніви, то їх потрібно моніторити і відбраковувати", - заявив Карасьов.

Нагадаємо, топ-менеджмент ДП "Укргазвидобування", сформований з колишніх співробітників російських нафтових компаній, звинуватили в роботі в інтересах російських спецслужб. Про це в парламенті заявив народний депутат Михайло Головко. За його словами, голова правління української газовидобувної компанії Олег Прохоренко провів "радикальне" оновлення менеджменту, і тепер нове керівництво складається з росіян, причому багато хто з них має російське громадянство. Зловживаючи своїм службовим становищем, російські менеджери "Укргазвидобування" розкрадають державні кошти і "знищують газовидобувну галузь України". "Українська газовидобувна галузь опинилася під контролем спецслужб Російської Федерації", - зазначив Головко.

Парламентарій звернувся в СБУ і Генпрокуратуру з вимогою перевірити діяльність "російської команди" голови держкомпанії Олега Прохоренка, яка загрожує економічній та інформаційній безпеці України, а також ставить під загрозу державну таємницю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram