ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ і Мінфін запропонували банкам реструктуризувати борги бізнесу на 200 млрд грн

Влада придумала, як перезапустити кредитування в Україні

НБУ і Мінфін запропонували банкам реструктуризувати борги бізнесу на 200 млрд грн
Фото: Макс Требухов

Міністерство фінансів і Нацбанк хочуть на законодавчому рівні врегулювати ситуацію з проблемними кредитами юросіб. Для цього вони вже підготували законопроект "Про фінансову реструктуризацію", який найближчим часом направлять у Кабмін, повідомляє "Фінклуб".

Метою цього законопроекту є розчищення банківських балансів від накопичених проблем і, як наслідок, відновлення кредитування.

Зокрема, пропонується на наступні три роки надати можливість законодавчого врегулювання добровільної позасудової реструктуризації кредитів юридичних осіб.

"Мова йде про здоровий бізнес, який зіткнувся з тимчасовими проблемами", - уточнив заступник міністра фінансів Артем Шевальов. "З недобросовісними позичальниками ми будемо працювати окремо і за допомогою інших інструментів", - пояснив заступник голови Нацбанку Владислав Рашкован. За його оцінками, під дію закону потрапляє портфель кредитів на 200 млрд грн.

"Економічна криза призвела до стрімкого погіршення фінансового стану багатьох підприємств в Україні. Це збільшило проблемну заборгованість і значно впливає на капітали банків. Ми впевнені, що цивілізовані, а не косметичні реструктуризації життєздатних підприємств нададуть гарантії безпеки, як банкам, так і підприємствам-боржникам. Закон створює дієві запобіжники недопущення аналогічних проблем у майбутньому", - цитує Рашкован прес-служба Нацбанку України.

Він також повідомив, що на 1 вересня кредитний портфель банків становив близько 930 млрд грн, з яких кредити, надані корпоративним клієнтам, складали 761,5 млрд, або близько 82%. Частка протермінованої заборгованості корпоративних клієнтів у кредитному портфелі банків складає 17%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram