ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізницю" оцінили у 245 млрд гривень

Потенційно вартість залізниці може становити 1,2 трильйона гривень.

"Укрзалізницю" оцінили у 245 млрд гривень

Незалежна оцінка показала, що нинішня вартість "Укрзалізниці" становить 245 млрд гривень, повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський на засіданні уряду в середу

"За результатами незалежної оцінки, яку провела компанія Deloitte, оцінка "Укрзалізниці" на сьогодні - близько 245 млрд доларів, це оцінка за ринковою вартістю. Якщо взяти поновлювану вартість, це буде приблизно 1,2 трильйона гривень. Але враховуючи, що майно та інфраструктура зношені, з 1,2 трильйона ми спустилися до 245. Цю оцінку підтвердили співробітники Фонду держмайна", - сказав він. Ця оцінка не враховує майно в Криму і на території окупованого Донбасу.

Попередній аналіз вартості УЗ проводили станом на кінець 2013 року, він показав, що залізниця коштує 75 млрд гривень.

При цьому Пивоварський наголосив, що продавати "Укрзалізницю" ніхто не буде. Оцінку проводили в рамках перетворення УЗ на публічне акціонерне товариство.

Нагадаємо, реформу "Укрзалізниці" розпочали 2014 року. У її рамках замість Державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця") створюють ПАТ "Укрзалізниця".

100% статутного капіталу публічного акціонерного товариства буде в державній власності, при цьому його заборонено відчужувати, передавати в управління, заставу, а також використовувати для формування статутного капіталу суб'єктів господарювання.

Рішення про створення ПАТ "Укрзалізниця" мають ухвалити на засіданні уряду в середу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram