ГоловнаЕкономікаДержава

Розрахункова ціна на російський газ з жовтня знизиться до $252

Вартість без знижки буде лише трохи дорожчою, ніж зараз зі знижкою

Розрахункова ціна на російський газ з жовтня знизиться до $252
Фото: EPA/UPG

Розрахункова ціна російського газа для Украины на четвертий квартал буде на 35 доларів нижчою, ніж поточна. Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, який сьогодні вперше за 16 місяців зустрівся з главою "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим.

"Контрактна формула ціни має нафтову прив'язку. Ми спостерігаємо тенденцію зниження цін на нафту, і ціна газу за контрактом, без знижки, у четвертому кварталі може бути нижчою на 35 доларів, ніж у третьому кварталі", - цитує главу ТАСС.

У третьому кварталі розрахункова ціна становить 287,15 доларів за тисячу кубометрів. Таким чином, у четвертому вона знизиться приблизно до 252 доларів.

Росія надає Україні знижку на газ (на її думку - з доброї волі, на думку України - згідно з Харківськими угодами) у вигляді особливого експортного мита, яке віднімається від розрахункової ціни. Раніше експортне мито розраховувалося за такою формулою: за ціни у 333,3 долара США і вище за 1 тис. куб. м газу знижка становила 100 доларів США, за ціни нижчої ніж 333,3 долара США знижка становила 30% такої ціни. Таким чином, за розрахункової ціни у 252 долари Україна мала б купувати російський газ за 176 доларів.

Однак Росія вирішила переглянути цю формулу, і з третього кварталу включила в неї якийсь аналітичний показник, який зменшує розмір знижки. У результаті її розмір у липні-вересні становив близько 40 доларів (замість 80), а кінцева ціна на російський газ становила 247,18 долара за тисячу кубометрів.

Україна визнала цю ціну завищеною і припинила закупівлю російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram