ГоловнаЕкономікаФінанси

"Альфа-банк" і "Укрсоцбанк" оголосили про злиття

Група UniCredit стане акціонером холдингу ABH Holdings, що володіє "Альфа-банком".

"Альфа-банк" і "Укрсоцбанк" оголосили про злиття
Архивное фото
Фото: wikimedia.org

"Альфа Банк" і "Укрсоцбанк" утворюють третє за потужністю об'єднання банків в Україні, передає "Економічна правда" з посиланням на президента українського "Альфа Банку" Олександра Луканова.

Він пояснив угоду продовженням співпраці двох інституцій, "оскільки нещодавно потягом 2 років "Альфа Груп" була найбільшим міноритарним інвестором в UniCredit (через Фонди Памплони). Підтримав SPO, коли UniCredit був потрібний додатковий капітал. Той факт, що передбачається входження UniCredit в капітал банківського холдингу - найкраще цьому підтвердження. Ми раді вітати нового акціонера і сподіваємося, що співпраця позитивно позначиться на розвитку українського банківського сектору", - зазначив Луканов.

Від детальніших коментарів Олександр Луканов відмовився до завершення угоди.

"Суть угоди в тому, що UniCredit стає акціонером банківського холдингу ABH Holdings SA в Люксембурзі і вносить у цей холдинг свій актив "Укрсоцбанк" (працює під брендом UniCredit Bank). Це не пряма покупка "Укрсоцбанку" "Альфа Банком", це особлива форма злиття", - повідомив" ЕП "джерело в НБУ.

Як наголошується, компанії протягом наступних трьох місяців будуть вести переговори, в результаті яких UniCredit в обмін на продаж свого українського банку може отримати міноритарну частку в ABH Holdings.

"Якщо угода пройде всі етапи узгодження з уповноваженими органами, то UniCredit стане акціонером холдингу, а йому будуть належати банки в Росії, Нідерландах, Казахстані, Білорусі та два банки в Україні", - додав він. За його словами, питань з погодженням угоди в НБУ виникнути не повинно.

За даними 2008 року, головою правління "Ферротрейд Інтернешнл" (один з акціонерів "Укрсоцбанку") був Владислав Рашкован, який пізніше працював першим заступником голови UniCredit в Україні, а з кінця 2014 року є заступником голови Нацбанку. Найімовірніше, він виступить у ролі комунікатора в переговорах про легалізацію угоди в НБУ.

Значно більші запитання може викликати схвалення угоди в Антимонопольному комітеті України, йдеться в повідомленні.

За підсумками першого півріччя 2015 року, "Укрсоцбанк" і "Альфа-Банк" займали 7 і 8 місце за розміром активів в Україні.

У разі успішного завершення операції, утворюється об'єднання двох банків із сумарними активами у розмірі 85,6 млрд грн. Це виводить групу "Укрсоц-Альфа" на четверте місце за розміром в Україні. Випереджати їх за розмірами будуть тільки "ПриватБанк" (на 1 липня активи становили 240 млрд грн), а також державні "Ощадбанк" (148 млрд грн) і "Укрексімбанк" (145 млрд грн).

Втім, враховуючи "роздутість" активів двох держбанків (у тому числі за рахунок кредитів НАК "Нафтогаз України") і узгодженість їхніх дій, їх можна вважати єдиною групою.

У такому разі, італійсько-російська фінансова група стане третьою в Україні за реальною фінансовоюпотужністю. Оскільки їх управління, швидше за все, буде координуватися, то мова про квазіоб'єднання двох банків.

Для італійської групи угода є, швидше за все, вимушеною. Протягом кількох останніх років UniCredit безуспішно виставляла "Укрсоцбанк" на продаж, і офіційно навіть не згадувала його у складі групи під час офіційних презентацій.

26 червня 2015 року колишні акціонери збільшили статутний капітал "Укрсоцбанку" на 5,5 млрд грн до 60,9 млрд грн.

UniCredit Bank Austria AG до березня 2015 року володів 37,3533% акцій банку, ПрАТ "Ферротрейд Інтернешнл" - 35,5811%, UniCredit SpA - 26,479%. У червні UniCredit Bank Austria AG збільшив участь у статутному капіталі Укрсоцбанку до 37,37%.

Який розподіл часток сьогодні і як він зміниться найближчим часом, невідомо.

За даними НБУ на 1 липня 2015 року, фінансові показники UniCredit Bank були такими: активи - 48,4 млрд грн; кредитний портфель - 30,1 млрд грн; обсяг депозитів корпоративних клієнтів - 9,7 млрд грн; обсяг депозитів населення - 12,6 млрд грн; власний капітал - 8,6 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram