ГоловнаЕкономікаДержава

За допомогою пільг аграрні олігархи викачують гроші з бюджету, - Кушнірук

Загальний режим оподаткування зменшить можливості для ухилення від сплати ПДВ

За допомогою пільг аграрні олігархи викачують гроші з бюджету, - Кушнірук
Фото: Макс Левин

Пільги для сільгоспвиробників при сплаті ПДВ великі аграрні холдинги використовують для викачування державних грошей. Таку думку висловив відомий економіст Борис Кушнірук, повідомляє РБК-Україна

"Я дуже критично ставлюся до так званої особливої системи оплати ПДВ в аграрному секторі. Це діра, через яку заробляють великі олігархічні об'єднання. У них є можливість для того, щоб через цей механізм фактично викачувати гроші з держави", - заявив експерт .

На його думку, переведення всього сільськогосподарського сектору на загальний режим оподаткування зменшить можливості для ухилення від сплати ПДВ.

"Я прихильник переходу до загальної системи оподаткування ПДВ, але з деякими зауваженнями. По-перше, потрібно збільшувати обсяг виручки для спрощеної системи оподаткування з 20 млн грн хоча б до 100 млн грн - на сьогодні це $5 млн, що не так багато для малого бізнесу. У Європі малим бізнесом вважається оборот $50-60 млн. Це б значно спростило облік. Друге зауваження стосується сплати ПДВ. Недолік ПДВ у тому, що там величезна кількість винятків, які ускладнюють виплату. Тому я прихильник мінімізації будь-яких винятків. Це значно спростить оплату цього податку і зменшить простір для маніпуляцій і спроб уникнути сплати ПДВ", - підкреслив Борис Кушнірук.

Експерт також наголосив на важливості коректного обслуговування ПДВ з боку держави.

"Якщо податківці не будуть "кришувати" це, то ухилитися від сплати ПДВ буде дуже важко. Але важливо, щоб відшкодування ПДВ було максимально прозорим і в повному обсязі... Таким чином, якщо ми хочемо переводити аграріїв на загальну систему оподаткування, то ми мусимо впорядкувати функціонування ПДВ, або ми отримаємо ще одну проблемну зону", - резюмував він.

Нагадаємо, до Верховної Ради подано законопроект №2527, який передбачає приведення всіх учасників аграрного сектору до загальної системи оподаткування. Виконання цієї норми є одним з ключових пунктів угоди між Україною та МВФ.

На думку авторів статті "Між МВФ, дефолтом і аграрним лобі", опублікованій на "Економічній правді", якщо Україна не скасує пільги для сільгоспвиробників, країну спіткає доля Греції. Раніше представник МВФ в Україні Жером Ваше заявив, що пільги для аграрного сектору обходяться бюджету в 30 млрд грн. Основними одержувачами пільг з ПДВ є великі агрохолдинги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram