ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" запропонував ЄС альтернативу російським газопроводам

Україна хоче замінити собою турецький і північний потоки

"Нафтогаз України" закликав словацьку компанію Eustream підписати угоду про об'єднання газотранспортних мереж, що дозволить впровадити правила Євросоюзу на українсько-словацькому кордоні.

Прес-служба НАК також зазначає, що Україна наполягає на тому, щоб "Газпром" почав надавати українській стороні шіпер-коди, або інформацію про окремі партії газу, який транспортується їм українською ГТС (зараз на західному кордоні України весь обсяг газу передається компанії Gazprom Export і тільки після цього "Газпром" розкриває шіпер-коди сусіднім з Україною операторам ГТС).

"Вирішення цих двох завдань дозволить Україні суттєво підвищити енергетичну безпеку регіону і зробить неактуальними проекти з будівництва альтернативних газопроводів, які вимагають багатомільярдних інвестицій від європейських платників податків", - підкреслюють у "Нафтогазі".

План компанії передбачає можливість розподілу газових потоків по Європі за допомогою української ГТС. На її думку, це дозволить Боснії, Болгарії, Греції, Угорщині, Македонії, Румунії, Сербії та Туреччині купувати газ на західноєвропейському ринку.

Фото: naftogaz.com

Компанія зазначає, що інтерконнектор між Україною та Словаччиною розрахований на 115 млрд кубометрів газу на рік, але тільки 15 млрд з них доступні для двонаправленних газових потоків за нинішньої ситуації. НАК також нагадує, що Україна має підземні сховища на 31 млрд кубометрів газу, половина з яких не використовується.

Нагадаємо, 29 травня "Укртрансгаз" і угорський оператор FGSZ підписали угоду про об'єднання транскордонних газопроводів. Аналогічні угоди Україна хоче підписати з Польщею, Словаччиною та Румунією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram