ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ погіршив прогнози щодо зростання економіки України

Мінфін мусить домовитися з кредиторами, щоб отримати гроші від фонду

МВФ погіршив прогнози щодо зростання економіки України
Николай Георгиев
Фото: omg.md

Місія Міжнародного валютного фонду завершила свою двотижневу роботу в Україні. У фінальній заяві її керівника Миколи Георгієва наголошується, що в цілому Україна виконала всі маяки, встановлені на кінець березня, хоча і з деякою затримкою.

Георгієв вважає, що впровадження програми МВФ в Україні перебуває на хорошому рівні. Але разом з тим спостерігачі побачили, що війна на Донбасі сильніше, ніж очікувалося, вплинула на українську економіку.

"Відповідно, місія переглянула прогноз зростання в 2015 році у бік зниження до 9% і прогнозує інфляцію на кінець року у розмірі 46 відсотків. Інфляція в основному була викликана разовими наскрізними наслідками великої девальвації валютного курсу в лютому, а також необхідним підвищенням цін на енергоносії", - йдеться в заяві МВФ.

"Валютний ринок останнім часом залишається загалом стабільним. Валові міжнародні резерви України, хоча як і раніше досить низькі, тим не менш, на кінець квітня зросли до $9,6 млрд. Відновлюються депозити в банках в національній валюті. Крім того, в перші місяці поточного року виявилося кращим, ніж очікувалося, виконання бюджету, хоча, почасти, через вплив тимчасових факторів", - констатував водночас МВФ.

Георгієв також підкреслив, що місії вдалося досягти порозуміння з владою України щодо більшості питань, пов'язаних з виділенням другого траншу, і найближчими днями триватимуть дискусії на рівні експертів.

Разом з тим фонд підкреслив, що для завершення першого перегляду програми, тобто для отримання нового траншу кредиту, Україна має обов'язково домовитися з приватними кредиторами про реструктуризацію держборгу.

"Фінансова підтримка зусиль, які докладає Україна для впровадження реформ, з боку офіційних і приватних кредиторів є життєво важливим фактором для успіху програми", - підкреслюється в заяві.

Нагадаємо, схвалена в березні цього року чотирирічна програма розширеного фінансування EFF загальним обсягом $17,516 млрд передбачає виділення Україні в 2015 році після першого траншу $5 млрд ще трьоех траншів по SDR1,182 млрд (близько $1,63 млрд за поточним курсом).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram