ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна вирішила переглянути умови створення СП зі Skoda

Держава не готова давати гроші на локомотивний завод у Запоріжжі.

Україна вирішила переглянути умови створення СП зі Skoda
Фото: stroyobzor.net.ua

Україна вирішила переглянути умови створення спільного підприємства зі Skoda для виробництва в Запоріжжі поїздів.

Про це повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський в інтерв'ю РБК-Україна.

"Я зустрічався з чехами, підтвердив наше зацікавлення. Єдине - проект історично складено так, що державі Україна потрібно вкласти 20 млн доларів, щоб запустити його. Я чехам пояснив своє бачення. Ми готові через "Укрзалізницю" гарантувати обсяг закупівлі по 35-40 локомотивів на рік. Але вони повинні самі проінвестувати гроші у виробництво. Тому що смішна ситуація - ми даємо майданчик, ми інвестуємо значні кошти, вони ж дають тільки технології, створюють тягу, продають, отримують прибуток", - сказав він.

"Ми бачимо співпрацю по-іншому: "Укрзалізниця" зробить гарантоване замовлення, а вони нехай заходять на підприємство, інвестують, наймають український персонал, платять податки. Держава Україна нічого не дає, нічого не інвестує, тільки "Укрзалізниця" робить гарантоване замовлення", - заявив Пивоварський.

За його словами, Україна найближчими роками буде дуже цікавим ринком для всіх глобальних гравців на ринку виробництва тягового рухомого складу, оскільки УЗ повинна замінити понад 1200 електровозів і більш ніж 1000 тепловозів. "Із таким рівнем закупівлі ми принципові в питанні створення виробництва тягового рухомого складу в нас у країні", - сказав він.

Пивоварський додав, що відповідь від Skoda ще не надійшла.

Нагадаємо, підприємство "Запорізький локомотив" створено наприкінці 2013 року, після чого частку в ньому купила чеська компанія Skoda Transportation.

Упродовж реалізації локомотивного проекту зі Skoda заплановано виготовити 480 електровозів: 50 двосистемних пасажирських електровозів, 330 односистемних пасажирських і 100 двосистемних вантажних електровозів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram