ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ зобов'язав імпортерів подавати довідки про сплату податків для купівлі валюти

Регулятор придумав новий спосіб боротьби з панікою на ринку

НБУ зобов'язав імпортерів подавати довідки про сплату податків для купівлі валюти
Фото: EPA/UPG

Для придбання валюти на міжбанку імпортери тепер зобов'язані подавати довідку з Фіскальної служби про відсутність заборгованості зі сплати податків. Про це йдеться в листі Національного банку України (НБУ) №28-211/12780 від 26 лютого, який має "Інсайдер".

"З метою вжиття заходів для вдосконалення контролю за відтоком коштів, зменшення тиску на валютний ринок України та посилення фінансової дисципліни клієнтів банків кожен пакет документів, поданий для підтвердження можливості купівлі та перерахування іноземної валюти за імпортними операціями, повинен містити довідку Державної фіскальної служби про відсутність у клієнта заборгованості зі сплати податків", - йдеться в ньому.

Нацбанк підкреслює, що має право запитувати й отримувати від уповноваженого банку копії додаткових документів, необхідних для з'ясування обставин конкретної операції з купівлі валюти. У цьому випадку банк повинен зупинити проведення валютної операції до отримання окремого підтвердження від НБУ.

Керівникам банків доручено взяти під особистий контроль дотримання процедури узгодження валютних операцій, а до банків, які порушуватимуть встановлену процедуру, будуть застосовувати санкції.

Нагадаємо, що сьогодні гривня різко зміцнилася на міжбанку, в результаті чого Нацбанк знизив курс долара з 30 до 27,76 грн.

При цьому обсяг угод на валютному ринку вкрай малий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram