ГоловнаЕкономікаБізнес

Найбільшим торговим партнером України в 2014 році виявився Євросоюз

На другому місці - країни СНД

Найбільшим торговим партнером України в 2014 році виявився Євросоюз
Фото: www.autocentre.ua

Європейський союз в 2014 році став найбільшим торговим партнером України замість СНД. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані Держмитниці.

"У 2014 році товарообіг України перерозподілився між цими угрупованнями країн. Перше місце посіли країни ЄС - 35,5%, друге - 29%, країни СНД, країни Азії - 24%. Країни ЄС зайняли перше місце як в українському експорті, так і в імпорті товарів", - сказано в повідомленні.

У Держмитслужбі зазначили, що анексія Криму й окупація частини Донбасу суттєво вплинули на географічну і товарну структуру зовнішньоторговельних операцій України. Так, у 2013 р. Україною найбільший обсяг торгівлі було здійснено з країнами СНД - 36%, а ЄС посідав друге місце (31%), країни Азії - третє (23%).

Торік міжнародна торгівля України товарами найменшими темпами зменшувалася з країнами ЄС (-13%), найбільшими - з країнами СНД (-39%), з СНД без РФ - на 17%.

На тлі загального зменшення обсягів торгівлі в 2014 році відбулося зростання українського експорту до країн ЄС на 2%. Зростання обсягів постачання українських товарів відбулося майже до всіх країн ЄС. Це насамперед: Нідерланди - 7%, Італія - 5%, Польща - 4%, Німеччина - 1%, інші країни - 2%. Зменшення українського експорту відбулося тільки у Францію і Угорщину.

Нагадаємо, за підсумками 2014 року в торгівлі за країнами Росія залишається найбільшим торговельним партнером України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram