ГоловнаЕкономікаДержава

Україна почала денонсацію договору з Росією про добудову ХАЕС

Контракт з "Атомстройэкспортом" остаточно зірвався

Україна почала денонсацію договору з Росією про добудову ХАЕС
Фото: www.atomic-energy.ru

Україна почала денонсацію договору з Росією про будівництво 3-го і 4-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Про це на Французько-українському ядерному бізнес-форумі повідомив президент Національної акціонерної компанії "Енергоатом" Юрій Недашковський.

"Ви правильно назвали: денонсація угоди, оскільки міжурядову угоду було підтверджено відповідним законом. Це тривала процедура, але ми зараз на початку цього шляху", - сказав він. При цьому Недашковський наголосив, що вся законодавча база в Україні створена під те, щоб проект добудови енергоблоків здійснювали російські компанії.

Тим часом денонсація договору не означає відмову від добудови ХАЕС. Зобов'язання завершити будівництво третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції до 2020 року закладено в програмі дій уряду.

Нагадаємо, що у вересні Недашковський звинуватив російську компанію "Атомстройэкспорт" у зриві договору на добудову енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Угоду з нею було підписано 2010 року. "Атомстройэкспорт" як підрядник мусив побудувати на ХАЕС два реактори типу ВВЕР-1000. Тоді планували, що будівництво завершать у 2015-2016 роках.

Зараз Україна має 15 енергоблоків: шість - на ЗАЕС (найбільша станція в Європі), чотири - на Рівненській АЕС, три - на ЮУАЕС і два - на ХАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram